Teden ljubiteljske kulture

jumbo 4x3 2018Med 11. in 20. majem se bo po vsem slovenskem kulturnem prostoru odvilo več kot tisoč kulturnih dogodkov. Teden ljubiteljske kulture (TLK) želi osveščati in pod enotno podobo predstavljati vse, ki svoj talent, čas in energijo namenjajo ljubiteljski kulturi ter tako bogatijo sebe in družbo.
TLK se pričenja z nacionalnim odprtjem Vse gre v tri Cankarje (multimedijska uprizoritev treh ikoničnih Cankarjevih del, v kateri se prepletajo folklorna dejavnost, gledališče in glasba) v Prešernovem gledališču Kranj v četrtek, 10. maja 2018, ob 19.30. Premierno bosta podeljeni Ravniharjeva plaketa za gospodarstvenike, ki podpirajo ljubiteljsko kulturo, ter mednarodna nagrada združenja Amateo – Amateo Award za najboljši projekt ljubiteljske kulture v evropskem merilu.
Tudi Zveza slovenskih kulturnih društev in članice se že vrsto let udeležijo vseslovenskega Tedna ljubiteljske kulture in tako predstavijo širši javnosti bogato dogajanje v našem prostoru. Letos je prijavljenih kar petnajst dogodkov:

Razstava Tržaške Slovenke bo na ogled v Goriški knjižnici Franceta Bevka v Novi Gorici (Trg Edvarda Kardelja 4 ), ki sta jo pripravili Narodna in študijska knjižnica in Zveza slovenskih kulturnih društev. Z razstavo obeležujemo 150-letnico rojstva Marice Nadlišek in 120-letnico začetka izhajanja prve slovenske ženske revije Slovenka (Trst, 1897-1902). Razstava je na ogled do 31. maja 2018.
7. Festival mladinskih orkestrov »Slavko Luxa« bo v soboto, 12. maja, ob 19. uri, v Kulturnem domu na Proseku v organizaciji Godbenega društva Prosek. Sodelujejo: Mladinski orkester »Banda giovanile della Società Filarmonica di Turriaco«, zGodbica Trebče – Godbeno društvo Viktor Parma, Glasbena Kambrca – Slovensko kulturno društvo Barkovlje, Skupina Glasbenih uric Godbenega društva Prosek in Mladinski orkester Godbenega društva Prosek.
Spominska svečanost ob 70-letnici postavitve spomenika Padlim v NOB in odkritje spominskega obeležja posvečenega vsem udeležencem v NOB s Padrič v organizaciji Vsedržavnega združenja partizanov Italije VZPI – A.N.P.I. Padriče – Gropada, Kulturnega društva Slovan iz Padrič in Gozdne zadruge Padriče bo v nedeljo, 13. maja na vaškem trgu z začetkom svečanosti ob 15. uri. Slavnostna govornika bosta dr. Ljubica Jelušič, podpredsednica ZZB NOB in Dušan Kalc, pokrajinski podpredsednik VZPI – A.N.P.I. Sodelujejo še: TPPZ Pinko Tomažič, Godba na pihala Viktor Parma iz Trebč, MePZ Slovan – Skala iz Padrič in Gropade ter vaški recitatorji.
Jubilejni koncert ob 20-letnici Moške vokalne skupine Sraka iz Štandreža (Gorica) pod vodstvom Patricka Quaggiata »Pesem nosim v srcu – In sraka je zapela, v majski noči je pesem zadonela« bo v nedeljo, 13. maja, ob 18.30 v Kulturnem domu v Gorici (ul. Brass, 20). Večer organizira KD Oton Župančič iz Štandreža.
»Eloì, Eloì lemà sabahtàni? Križev pot posvečen Beneškim Slovencem« bo v nedeljo, 13. maja, ob 17. uri, v Kulturnem domu Igo Gruden v Nabrežini. Potekala bo predstavitev zgoraj omenjene knjige župnika Renza Calligarija in Giorgia Banchiga, razstava slik umetnika Luigija Moderiana ter koncert zborovskih skladb Fabia Feruglia. Večer bo obogatil koncert Barskega okteta (Bardo) in Vokalne skupine Gallina (Ljubljana). Sodelujejo še recitatorka Ilaria Bergnach in Dario Rizzo, ki bo poskrbel za zvočne efekte. Center za kulturne raziskave Bardo je izvedel projekt v sodelovanju z Muzejem rezijanskih ljudi, Društvom beneških likovnih umetnikov, Kulturnim društvom Ivan Trinko, Zborom Jacobus Gallus, Inštitutom za slovensko kulturo, Rafaelovo družbo s SKD Igo Gruden.
Kulturno rekreacijsko društvo Dom Briščiki prireja 5 brezplačnih delavnic 5xMladi namenjenim mladim od 15. do 30. leta starosti: Make-up, Elementi fotografije, Nekaj o zeliščih, Kako preživeti v kuhinji, ABC varjenja + malo o mehaniki. Delavnice pod pokroviteljstvom Občine Zgonik bodo potekale pri KRD Dom Briščiki v vikendih 12. in 13. maja ter 19. in 20. maja.
Slovensko kulturno društvo Rdeča zvezda iz Saleža prireja za otroke in odrasle izlet v Kekčevo deželo v soboto, 12. maja.
Palčki, škratje, vile in čarovnice iz Brega vabijo male in velike v čudežni pravljični svet v občinsko gledališče Giuseppe Verdi v Milje v soboto, 12. maja, ob 18. uri na ogled gledališke predstave. Nastopili bosta osnovnošolska in srednješolska dramska skupina Breg v režiji Bože Hrvatič. V organizaciji Združenja staršev in SKD France Prešeren, v sodelovanju z Občino Dolina.

Naslednji konec tedna, med 14. in 20. majem pa so na vrsti sledeči dogodki:

Društvo Slovencev miljske občine Kiljan Ferluga vabi na predstavitev knjige RÉPǝLCE: Boljunec – življenje in jezik nekdaj in danes (ZTT 2017) v torek, 15. maja, ob 18. uri v prostorih občinske knjižnice v Miljah. Avtorja bo uvedel Martin Lissiach, nastopal bo MoPZ Fantje pod latnikom iz Boljunca pod vodstvom Manuela Purgerja.

Slovensko kulturno društvo Vigred vabi v sredo, 16. maja, ob 20.30 na večer »Spoznajmo Šavrinke« v Štalco, v Šempolaju. Sodelujejo: Ingrid Celestina, direktorica knjigarne in založbe Libris in predsednica Društva slovenskih knjigotržcev; Špela Ledinek Lozej, doktorica znanosti s področja etnologije, znanstvena sodelavka ZRC SAZU, Inštitut za slovensko narodopisje; Karin Radovič bo predstavila magistrsko delo na temo Zgodbe Marije Franca: prevod iz slovenščine in komentar; Nataša Rogelj, doktorica znanosti s področja socialne antropologije, znanstvena sodelavka ZRC SAZU, Inštitut za slovensko izseljenstvo in migracije ter Suzana Todorović, doktorica znanosti s področja jezikoslovja, docentka in znanstvena sodelavka UP FHŠ, Oddelek za italijanistiko in Zavod študentska svetovalnica. Nastopili bodo člani kulturnega društva Šavrini in anka Šavrinke iz Gračišča. Na ogled bo tudi razstava Trgovska pot Šavrinke Marije Franca.

Slovensko kulturno društvo Barkovlje vabi na »An večjer u kambrce« v četrtek, 17. maja, ob 19. uri v ul. Bonafata 6. Sodelujeta: Glasbena Kambrca (pod vodstvom Tine Renar) in Glasbene urice Godbenega društva Prosek (pod mentorstvom Tine Renar in Mateje Milič).

Zaključna plesna prireditev »Landscapes« plesne skupine SKD Rdeča zvezda iz Saleža in društva GeA Danza iz Trsta bo v soboto, 19. maja, ob 20. uri v Kosovelovem domu v Sežani. Na odru se bodo vrstili plesalci različnih startosti: od predšolskih otrok do izkušenih odraslih plesalcev obeh društev. Za koreografije so poskrbele Ambra Cadelli, Giovanna Cavan in Jennifer Vidach.
Slovensko kulturno društvo Tabor prireja večer »Mamica je kakor zarja« v soboto, 19. maja, ob 20.30 v Prosvetnem domu na Opčinah. Nastopajo Ženska vokalna skupina Danica (vodi Jana Drassich) in otroci. Večer bosta povezovali Sofia Gergolet in Vida Gallo.
SKD Tabor in Knjižnica P. Tomažič in tovariši vabita v Malo galerijo Prosvetnega doma na Opčinah na ogled razstave Ajlin Visentin. Urnik odprtja od ponedeljka do petka od 16. do 19. ure. Razstava bo na ogled do 8. junija.
V soboto, 19. maja, bo ob 20.30 koncert v sklopu 24. revija kraških pihalnih godb v Občinskem gledališču Giuseppe Verdi v Miljah. Igrali bodo Pihalni orkester Breg, Brkinska godba 2000 in Godbeno društvo Nabrežina. Večer prirejata ZSKD v sodelovanju z DSMO Kiljan Ferluga.

O teh in ostalih dogodkih si lahko preberete na spletni strani www.tlk.jskd.si.