Nativitas – Spevi in tradicije alpsko-jadranskega območja

160 zborovskih dogodkov na celotnem deželnem teritoriju v obdobju od 25. novembra do 14. januarja: s tako bogatim programom revija Nativitas potrjuje svojo priljubljenost pri zborih Furlanije Julijske krajine. Dogodek, ki ga že sedemnajst let promovira in koordinira deželno zborovsko združenje Usci, je postal vzor tudi za druge večje zborovske organizacije, tako v Italiji kot v tujini, saj se naša dežela s temi koncerti redno predstavlja tudi občinstvu izven deželnih in državnih meja. Revija združuje v enotnem seznamu in enotni promociji v širšem obsegu adventne in božične koncerte, ki jih prirejajo včlanjeni zbori, ki spadajo v pokrajinske Zveze in v Zvezo slovenskih kulturnih društev. Novost letošnje izvedbe bo vključitev osrednjega božičnega koncerta tržaške Zveze cerkvenih pevskih zborov, ki od oktobra spada v seznam partnerskih organizacij Usci-ja.

Revija Nativitas je nastala, da bi lahko ponudila vpogled v številne tradicionalne koncerte in praznične projekte deželnih zborov, a tudi z namenom, da bi širše spodbudila vrednotenje starih tradicij in repertoarjev. Ustvarjalnost udeležencev pa nima meja in bo tudi letos ponudila občinstvu dolgo vrsto žanrsko raznolikih dogodkov, maš in koncertov. Na sporedu bodo koncerti a cappella, kot tudi s komornimi skupinami ali orkestri, mojstrovine preteklih stoletij in pokloni lokalnim sodobnim skladateljem, navdušujoča energija gospela in zbranost gregorijanskega petja, kot tudi oživljanje starih obredov.

V tem prvem vikendu bo na sporedu kar šest koncertov na Videmskem, Goriškem in Tržaškem. Med zanimivejšimi projekti bodo prva sodobna izvedba maše poljskega skladatelja Josepha Schnabla (v soboto v Ločniku, v nedeljo pa v Ronkah), program starih karnijskih napevov (v soboto v kraju Luint di Ovaro) in še poklon Monteverdiju ob 450-letnici rojstva v Maranu. Nativitas je tudi zrcalo narodne in kulturne raznolikosti dežele, pri kateri imajo slovenski zbori vedno velik delež. Že na prvi dan revije bo sodeloval zbor slovenske manjšine in sicer ženski zbor Barkovlje, ki bo pod vodstvom Aleksandre Pertot nastopil v okviru sobotne, tradicionalne revije zborov liceja Oberdan v Luteranski cerkvi v Trstu (začetek ob 18.00).

Tudi letos se bo revija odvijala ne samo na deželnem teritoriju, a tudi v Sloveniji (v Dekanih), Nemčiji, na Češkem in Madžarskem. Vsi koncerti so s prostim vstopom. Celotni program je dostopen na spletni strani www.uscifvg.it

Seznam koncertov v organizaciji ZSKD in članic