Tržaški dogodek Foruma Tomizza | Slovnica pozabe (Slovenski klub)

Trst, 22. 5. 2024, ob 17.30

Grammatica dell’oblio
Slovnica pozabe
Slovnica zaborava
 
FORUM TOMIZZA 2024
Trst/Trieste 22. 5. 2025


Mednarodna obmejna srečanja Forum Tomizza so eden redkih kulturnih projektov na Primorskem, ki že 24 let goji, spodbuja in praktično udejanja idejo več/med/transkulturnosti. Vsako leto je Forum organiziran kot 4-dnevni dogodek, ki maja poteka v Kopru, Umagu in Trstu ter s tem povezuje slovenske, hrvaške in italijanske avtorje, a tudi kraje, v katerih je bil pisatelj Fulvio Tomizza (1935-1999) doma.

Letošnji jubilejni, 25. Forum Tomizza, bo od 22. do 25. maja potekal pod naslovom SLOVNICA POZABE. Pozaba je lahko nevtralni filter, lahko je režimsko orodje za represijo, lahko pa je tudi pogoj za ozdravljenje, za možno prihodnje (so)bivanje: vsi ti momenti vstopajo v njeno »slovnico«. Ko žrtev pove svojo zgodbo in jo skupnost prizna, lahko ta resnica najde mesto v kolektivnem spominu. Rituali obžalovanja in empatije so potrebni za lajšanje bremena preteklosti in ohranjanje ravnovesja med spominom in pozabo, tako odrešujočega za družbeno in čustveno življenje.

Tržaški dogodek Foruma Tomizza bo v sredo, 22. maja, ob 17.30 v večnamenski dvorani Muzeja LETS – tržaške književnosti na Trgu Attilio Hortis 4. 

Simpozijski dogodek bo uvedel Milan Rakovac, ki je ob smrti pisatelja Tomizze dal pobudo za forum, ki nosi njegovo ime. O slovnici pozabe bodo razmišljali tržaška pisateljica Silvia Zetto Cassano, antropologinja iz Kopra Katja Hrobat Virloget, tržaški zgodovinar Borut Klabjan, koprski zgodovinar in novinar Stefano Lusa ter beneška arhitektka Donatella Ruttar. Moderator dogodka, ki ga organizira Slovenski klub in ki se bo zgodil v prostorih tržaške občine, bo Martin Lissiach.

https://forumtomizza.com/sl/