Storyteller (Fotoklub Skupina 75)

Števerjan, od 29. maja 2024, ob 20.30

Loredana Princic
Storyteller
Nekoč so potujoči pevci obiskovali trge in vasi ter pripovedovali zgodbe, bajke in dogajanja, ki so jih med svojimi dolgimi potovanji še prilagodili in predelali ter s tem obogatili kulturno, folklorno in družbeno razgledanost skupnosti.
Njihov repertoar je bil zelo raznolik: s petjem in verzi, včasih s pomočjo velikih ilustriranih panojev, so pripovedovali o ljubeznih prepojenih s poezijo, polnih poželjenja, pa tudi izgubljenih in neuslišanih; dnevnim dogodkom so dodali kanček pravljične domiselnosti in krivicam, ki so razvnemali ljudstvo, je sledil moralni nauk.
Loredano Princic bi lahko nasploh imeli za moderno potujočo pevko, le da se ona ne poslužuje kakega glasbenega instrumenta, temveč aparata, ki zapisuje s pomočjo svetlobe. Da, gre za fotoaparat, s katerim že veliko let pripoveduje in se izpoveduje. Skozi kratka zaporedja posnetkov ustvari majhne zgodbe, v katerih se spajajo spomini in občutki. Pri tem uresniči miselni preskok, po katerem hrepenijo mnogi pripovedovalci, a ga redki dosežejo. Vse to pripomore, da vse, kar je intimno in zakrito, pride na dan in se spremeni v vsesplošno vrednoto.
Nihajoče gibanje gugajočega konjička nas spremlja skozi človeške občutke, od simbolov mladosti pa do ostarelosti in, kar se je prej nahajalo v vročični rasti, se sedaj skrči in odcveti ter ovije v spomine in osamljenost.
Fotografinja nam nato pove, da so človeški ciklusi neločljivo vezani na cikluse narave: človeška čustva se lahko prepojijo v sozvočju z naravnimi elementi in se lahko uspešno razvijejo, lahko pa se zoperstavijo z bojem, ki povzroči brazgotine med stranmi.
Koncept nestalnosti se razkrije v razcvetanju ledu na poljih, v gibanju raka v pesku, ki ga bo odnesla prva morska plima, v protisvetlobi vej in v dihanju senc, ki se spreminjajo uro za uro.
Ljubezen, razdvajanje, preporod, preobrazba; to so vsi pojmi, ki jih vsebuje bistvenost črno-bele fotografije. In to iskanje, ki ga je Loredana Princic opravila skozi vrsto let z mojstrsko zavzetostjo, nam ponudi podobe, ki iz oči preidejo neposredno v srce.
Lorella Klun
Prevod: Vili Prinčič
6.5.2024