In Statu Nascendi | Dokumentarec Radovana Čoka o Milku Bambiču (Slovenski klub)

Tržaško gledališče Miela v petek, 9. februarja 2024, ob 20.00

Slovenski klub v sodelovanju s Kinoateljejem vabi na premierno uprizoritev dokumentarca režiserja Radovana Čoka o tržaškem slikarju Milku Bambiču z naslovom In Statu Nascendi, ki bo v petek, 9. februarja 2024, ob 20. uri v tržaškem gledališču Miela (Trg duca degli Abruzzi 3).

Film s prav posebnimi potegi rahlih črt razkriva življenje in delo Milka Bambiča, slovenskega umetnika, ki je bil v svojem času ključna figura tržaške umetniške scene. Film s teksturami zgodovinskega časa in prostora obarva igrivo in neodvisno osebnost kontroverznega ustvarjalca, ki je do danes ostal na obrobju – razmeroma neznan na osrednjeslovenski umetniški sceni, na Tržaškem pa njen vidni protagonist.
Po projekciji bo sledilo srečanje z ustvarjalci filma, saj bodo prisotni režiser Radovan Čok, direktor fotografije Predrag Bambič in producentka ter soscenaristka Slađana Vide iz produkcijske hiše Solsticij, ki je bil producent filma skupaj s Kinoateljejem in srbsko produkcijsko hišo Montage.

»Začenši s fauvizmom (iz francoske besede divji) preko futurizma in fašizma do drugih ‘izmov’, je 20. stoletje brutalen prostor, v katerem Milko Bambič ostaja izmuzljiv protagonist. Bambiča si z lahkoto predstavljam kot enega od likov Vladimirja Bartola. Sedeč na Al-Arafu, z eno nogo na eni strani in z drugo na drugi strani zidu spoznanja, igra na violino, medtem ko piha močan veter.« – režiser Radovan Čok.

Na tej povezavi si lahko ogledate napovednik filma.