Moj Trst – predstavitev knjige Bogomile Kravos (Slovenski klub in SKD Slavko Škamperle)

Stadion 1. maja v Trstu v nedeljo, 3. decembra 2023, ob 17. uri

Slovenski klub prijazno vabi na predstavitev knjige Bogomile Kravos Moj Trst , ki bo v nedeljo, 3. 12. 2023, ob 17. uri na Stadionu 1. maja (Vrdelska cesta 7).

Moj Trst, ki je pred kratkim izšel pri založbi Slovenska matica, je avtobiografski zapis o Trstu avtoričine mladosti in pogled nanj s perspektive zrelih let. O slovenstvu in Slovencih v Trstu nekoč in danes se bo z avtorico dr. Bogomilo Kravos pogovarjal Martin Lissiach. Dogodek soorganizirajo SKD Slavko Škamperle, Slovenski klub ter Slovenska matica.

Bogomila Kravos: Moj Trst

Bogata in spremenljiva zgodovina Trsta je na nek način miniaturna podoba slovenskega človeka in njegovega prebivanja v naših krajih skozi stoletja. Bil je stičišče in križišče mnogih poti in še številnejših nacionalnih interesov, mesto na prepihu v dobesednem in prenesenem pomenu, prostor klene slovenske besede in kraj njenega izganjanja in izginjanja, pristan svetlih upov in mračne resničnosti, vzor slovenske narodne povezanosti in točka našega nacionalnega razkola. To je Trst, kakor ga v svoji mladostni avtobiografiji ubeseduje Bogomila Kravos, dekle, ki s ponosom zre na slovenske domoljube svojega časa, in v zrelih letih z zatajevano bolečino in sramom opazuje brezbrižnost tržaških Slovencev do svoje identitete in skupne lastnine. Moj Trst ni zgolj portret mesta, naslikan z očmi otroka in odraščajočega dekleta, ampak je tudi dragocena galerija slovenskih Tržačanov in zakladnica tržaške govorice. Delo je prežeto z blagim humorjem in drznim karikiranjem, napisano je s krhko občutljivostjo in jasno odločnostjo obenem.