Filmi o slovenski manjšini na avstrijskem koroškem

Slovenski klub in Kinoatelje vabita na predstavitev filmov o slovenski narodni manjšini na Avstrijskem Koroškem.

VABILO: FILMI O SLOVENSKI MANJŠINI NA AVSTRIJSKEM KOROŠKEM
V novembru pri Kinoateljeju pripravljamo predstavitev filmov o slovenski narodni manjšini na Avstrijskem Koroškem. V goste v Špietar in Trst prihaja režiserka Andrina Mračnikar s svojim mednarodno nagrajenim filmom Izginjanje, ki bo prvič prikazan v Italiji in opremljen z italijanskimi podnapisi. Dogodke smo pripravili s podporo Urada vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Celovečerni dokumentarec nas popelje od koroškega plebiscita do današnjih dni, in razkriva zgodovino, ki je bila dolgo spregledana v avstrijskem avdiovizualnem spominu. Pred sto leti je v režiserkinem rojstnem kraju več kot 95 odstotkov prebivalcev govorilo slovensko, danes pa skorajda nihče ne govori ali razume tega jezika. Režiserka skozi film sprašuje: »Kaj ti pomaga jezik, če ga ne moreš z nikomer več govoriti?«

V nedeljo, 26. novembra, se v tržaškem kinu Super ob 18.00 obeta projekcija filma Izginjanje, ki ji bo sledil pogovor z režiserko. Dogodek pripravljamo v sodelovanju s Slovenskim klubom iz Trsta.

Dan prej, 25. novembra, pripravljamo ob 18.00 v Krajinskem in pripovednem muzeju SMO v Špietru pogovor o pomenu šolstva za ohranjanje jezikovne in kulturne identitete. Ob tej priložnosti bodo z nami režiserka Andrina Mračnikar, pedagoška in kulturna delavka Živa Gruden, jezikoslovka Andreja Kalc s Slovenskega raziskovalnega inštituta v Trstu in Marko Marinčič, novinar Primorskega dnevnika. Po pogovoru ob 19.00 sledi projekcija filma Izginjanje, ki jo bo uvedel pozdrav Vesne Humar, državne sekretarke na vladnem uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu. Dogodek pripravljamo v sodelovanju z Inštitutom za slovensko kulturo (ISK) ter SMO-jem.