Tako so peli naši dedi (Kru.t Aps, DSUGO)

Štalca v Šempolaju v četrtek, 5. oktobra 2023, ob 17.30

Kru.t Aps in DSUGO vabita na zaključno srečanje in predstavitev zbirke Zapojmo z našimi dedi v sklopu projekta Tako so peli naši dedi.

Po zelo uspešnem projektu Ljudska in narodna pesem v Furlaniji – Julijski krajini je v lanskem letu pri Kru.tu nastal projekt Tako so peli naši dedi. Prva izdaja istoimenske zbirke ljudskih in narodnih pesmi je namreč v zelo kratkem času pošla, zato smo se odločili, da projekt še nadgradimo in obogatimo. Želeli smo si namreč, da bi nekatere ljudske pesmi z našega območja, ki jih ne pojemo več in jih poznajo le nekateri (zlasti starejši) pričevalci, predali mlajšim rodovom.

Tudi v zadnjih dveh letih je glasbenik Aljoša Saksida nadaljeval z raziskavo na terenu, pregledal veliko tiskanega materiala in publikacij, srečal številne starejše ljudi, člane društev in partnerje projekta, da bi ugotovil, katere ljudske pesmi so bile nekdaj značilne za določeno okolje. Poleg zbiranja materiala in raziskav je projekt predvideval še delavnice po šolah, ob tem so člani krožka Kru.t in partnerja DSU za Goriško lahko preko enodnevnih delavnic v Reziji in v Benečiji spoznali ljudsko pevsko izročilo teh krajev, skupaj z mentorji Sandrom Quaglio na Ravanci, Luigio Negro na Solbici ter Marino Cernetig v Špetru.

Na zaključni predstavitvi vam bodo dopolnjeno izdajo zbirke Zapojmo z našimi dedi predstavili avtor Aljoša Saksida, urednik Gabriel Milic, ilustratorka Ajlin Visentin, vodja projekta Mirna Viola pa bo predstavila celoten projekt.