Odprtje 25. fotosrečanja (Skupina 75)

Kulturni dom Gorica v soboto, 30. septembra 2023, ob 18. uri

Fotodela bodo razstavljena v Kulturnem domu (ul. Brass, 20) do 14. oktobra 2023 vsak dan od 9. do 13. in od 15. do 18. ure ter v večernih urah med prireditvami v domu.

Sporočilo za medije:

V soboto 30. septembra 2023 ob 18. uri, bo Kulturni dom ponovno gostil vsakoletno mednarodno fotografsko prireditev, znano pod imenom Fotosrečanje. Letos bo šlo že za srebrno 25. izvedbo prireditve, ki jo pripravlja fotoklub Skupina75 iz Gorice.

Na letošnjem Fotosrečanju se bodo predstavili  priznani avtorji iz Italije, Slovenije in Hrvaške:

Hrvaški fotograf Miroslav Arbutina se predstavlja z „Odkrivanjem pozabljenega“, prefinjenim nizom fotografij z antičnim postopkom tiska – gumitipijo. Ta dela se oddaljijo od stereotipne vizije ženske, v želji, da bi ponovno našli bolj intimno in elegično vizijo ženske.

Slovenski avtor Drago Metljak postavlja na ogled „Drevo: Zrcalo življenja“. Gre za fotografsko raziskavo, v kateri prepleta svoje duševno stanje z vizijo krajin, v katerih so protagonisti drevesa s svojimi členovitimi, včasih človeku podobnimi oblikami.

Goričanka Loredana Princic posveča serijo „Igre z vodo“ svojim vnukom. Pri tem izbere nevsiljiv, oziroma zgolj portreten pristop ter ji uspe, da diskretno ujame nekatere trenutke razposajenosti na morski obali.

Chiara Zago z “Enjoy the silence in lockdown” se skozi minimalistične podobe cvetov orhideje poda na iskanje tišine, v nedotakljiv kraj, kjer je moč razmišljati, poslušati in dati besedo lastnim občutkom.

Foto klub Žarek Sežana praznuje trideset let delovanja s fotografskim projektom “Minimalizem”, s katerim so se člani kluba podali v naravo, pa tudi v iskanje novih urbanih poti in dojemanjem bistva običajnih predmetov. Za Foto klub Žarek Sežana razstavljajo:  Ana Čeh, Jadran Čeh, Vlasta Gorup, Stojan Gorup, Dajana čok, Bogdan čok, Maruša Maraž, Igor Fabjan, Cvetka Šemrov, Jana Štok, Simon Rebula, Marko Pleterski, Klemen Kodre, Matej Borjančič in predsednik  Igor Petaros.

Mednarodna fotografska razstava predstavlja vrhunec razstavne sezone fotokluba Skupina75. Odprtje razstave bo na sporedu v prostorih Kulturnega doma v Gorici, v soboto 30. septembra 2023 ob 18. uri. Dogodek je sad sodelovanja s Kulturnim domom, Glasbeno matico in ZSKD; pokrovitelj Fotosrečanja je Občina Gorica.

Letos imamo čast, da je naša razstava uvrščena v program projekta »Noč ima svojo moč« v okviru Evropske noči raziskovalcev ( www.nocmoc.eu) , v povezavi s Tehniškim Muzejem Slovenije. Zanimivo je, da bodo na razstavi fotografije izdelane v različnih tehnikah, od tistih z začetkov fotografijee ( mokri kolodij), do najsodobnejšega fine art gicleé tiska s karbonskimi pigmenti.

Fotografski večer bo oplemenitila Glasbena matica.

Fotografinja, predavateljica in umetnostna kritičarka Lorella Klun je pripravila kritične ocene avtorjev. Poleg teh so v katalogu razstave zaobjeti osebni podatki avtorjev in nekaj njihovih fotografij. Katalog so pripravili člani društva, z grafično obdelavo Igorja Škorjanca in s prevodi Vilija Prinčiča.

Naslovnico je izdelal član Skupine75 Remo Cavedale.

Fotodela bodo razstavljena v Kulturnem domu (ul. Brass, 20) do 14. oktobra 2023 vsak dan od 9. do 13. in od 15. do 18. ure ter v večernih urah med prireditvami v domu.