Forum Tomizza (Slovenski klub)

Slovenski klub vabi na tržaški dogodek Foruma Tomizza, ki bo v sredo, 17. maja, ob 18. uri na Postaji Rogers v Trstu (Nabrežje Grumula 14).

Svoja razmišljanja na temo Karneval brez meja bo med posvetom delila peterica intelektualcev: filmska kritičarka Mila Lazić, pesnik Gianluca Paciucci, režiser Igor Pison, novinarka Rosanna Turcinovich Giuricin in novinarka Martina Vocci. Dogodek bo uvedel istrski književnik in intelektualec Milan Rakovac, eden od ustanoviteljev in utemeljiteljev Foruma Tomizza.

Letošnji Forum, ki nosi na videz razbrzdan naslov, se skozi simpozij in spremljevalne programe ukvarja z družbenimi ventili, z obdobjem sprostitve po veliki pandemiji in z represijami vsakdana. V iskanju utopične prenove medčloveške povezanosti kličemo h karnevalskemu doživljanju sveta, k ekstazi osvoboditve od vseh meja, ki se rišejo med državami in pokrajinami, med umetniki in življenjem, med akterji in opazovalci. Ta občutek je skozi Istro završal na silvestrovo: znašla se je brez fizičnih meja. Vendar je jasno, da maske niso padle, le nasmešek se je narisal nanje. Ali z besedami filozofa, literarnega teoretika in umetnostnega zgodovinarja Mihaila Bahtina: »Velikim preobratom, celo na znanstvenem področju, v pripravi vedno sledi določena karnevalizacija zavesti«.

Vabimo vas tudi, da se udeležite ostalih dogodkov foruma, ki bodo potekali od 16. do 20. maja. 24. mednarodna brezmejna srečanja Forum Tomizza bodo povezala kraje, v katerih je bil istrski pisatelj doma – Trst, Koper, Umag, Materado. Forum Tomizza prirejajo trije partnerji iz treh držav: Kulturni klub Koper, Gradska knjižnica Umag in Slovenski klub. Prilagamo celotni program.

www.forumtomizza.com