Nativitas 2022 (USCI FVG in ZSKD ETS)

Priljubljena decembrsko-januarska zborovska revija

V nedeljo, 27. novembra se je vrnila najbolj priljubljena tradicija prazničnega časa v deželi Furlaniji Julijski krajini. Revija adventnih in božičnih koncertov Nativitas je projekt deželnega zborovskega združenja Usci FJK, ki že 22 let z nespremenjenim uspehom potrjuje svojo povezovalno vlogo znotraj deželnega zborovstva. Letos bo koledar deželne mreže obsegal 142 dogodkov.

Do 15. januarja bodo koncertne dvorane, cerkve in trgi prizorišča praznične zborovske literature, ki bo upoštevala najrazličnejše glasbene zvrsti. Na sporedih bodo namreč potovanja okrog tradicij sveta, klasične zborovske skladbe, obsežni projekti za zbore in instrumentalne skupine, jazzovski božični repertoar, stare tradicije, ki so vezane na teritorij in na njegovo jezikovno in kulturno raznolikost, solidarnostni projekti, ki poudarjajo pomen socialnega vključevanja ter seveda liturgični obredi prazničnega časa s posebno bogato pevsko spremljavo.

Zbori se bodo srečali na vsakoletnih revijah, bodo predstavili priložnostne koncertne sporede, bodo vrednotili bisere ljudskega izročila. Na programu bodo izvedbe a cappella ali v sodelovanju z instrumentalisti, čezmejna sodelovanja, potujoči koncerti, kot tudi gostovanja zborov izven meja dežele FJK.

Ob umetniški in praznični razsežnosti revija Nativitas podpira in krepi vrednote, ki govorijo o vlogi zborovske dejavnosti v tesni povezavi s kulturnim in družbenim tkivom teritorija. Število in raznolikost koncertov in obredov bogatita namreč praznično ponudbo mest in vasi. Ob tem vsa glasbena srečanja prinašajo skozi mesec in pol stalnega dogajanja vzdušje praznikov z vrsto vsem dostopnih dogodkov z brezplačnim vstopom. Deželni koledar poleg tega vabi ljubitelje zborovske glasbe na krajša glasbena potovanja, s katerimi lahko odkrivajo zanimive repertoarje, tradicije, projekte in zgodovinsko ter umetniško pomembne lokacije.

Celotni koledar dogodkov je objavljen na spletni strani https://www.uscifvg.it/it/cosa-facciamo/nativitas-fvg-2022/calendario-degli-eventi

NATIVITAS je projekt Usci Fvg, sodelujejo pa Usci Gorizia, Usci Pordenone, Usci Trieste, Uscf Udine, Zskd, Zcpz Gorica, Zcpz Trst

s podporo državne federacije Feniarco, Dežele Furlanije Julijske krajine in Fundacije Friuli