Dokumentarni film ‘Trohnenje’

Ponudba za predvajanje dokumentarnega filma.

Sinopsis dokumentarnega filma Trohnenje

Nekoč je veljal Sudan za eno najobetavnejših afriških držav. Po dvajsetletni državljanski vojni in petih milijonih v sosednje dežele prebeglih staroselcev so leta 2011 tuji posredniki Sudan raztrgali na dva Sudana.
To so uspeli s »pomočjo« referenduma o samoodločbi. Tako so odcepili in razglasili novo »neodvisno« Republiko Južni Sudan.
Ampak soborce za svobodo v SPLA (Sudan People Liberation Army) in njihove družine na meji med dvema Sudanoma v Nubskih gorah in Modrem Nilu, niso priključili svojemu protektoratu ampak izdali in izobčili in prepustili ponovno tradicionalnim sovražnikom s severa.
Sudanska vlada vojska, milice potomcev lovcev na sužnje in muslimanski nestrpneži so junija 2011 ponovno napadli staroselce v Nubskih gorah in Modrem Nilu.
Trohnjenje 2022 je dokumentarni film o posledicah mirovnega sporazuma iz leta 2005, ki ga v Združenih državah, Evropski Uniji in agencijah OZN še naprej zagovarjajo kot »Celovit mirovni sporazum« (Comprehensive Peace Agreement). Domačini v Republiki Južni Sudan in v žrtvovanih Nubskih gorah in Modrem Nilu pa ga preklinjajo kot »Smrt iz miru« (»Death by Peace«)
To je film o trohnjenju ne samo živega mesa gobavcev v Nubskih gorah in Modrem Nilu – ampak tudi film o trohnjenu etike, src, razuma in duha v priviligiranem delu sveta.
Tam, onkraj, trohnijo živa telesa najbolj nedolžnih žrtev tujih vojn za vodo, dobro zemljo in minerale vrh najteže dostopnih z vseh strani obkoljenih in obleganih gora na meji med največjimi močvirji in največjo puščavo na planetu. Tukaj, na tej strani Sredozemskega morja in Sahare v coni udobja in navidezne varnosti v Evropi, pa istočasno trohnijo vrednote nas, ki imamo zdravila za zdravljenje gobavosti, a jih ne spravimo k gobavcem v vojnih conah v Sudanu zaradi ovir, ki v resnici sploh niso stvarne.
To ni samo film o bakterijah, ki povzročajo trohnjenje najbolj nedolžnih staroselcev, ampak tudi film o virusih, ki so nam v conah udobja in navidezne varnosti bolj nevarni kot Covid 19. To so virusi napuha, oholosti in brezbrižnosti.
»Ljudje tam, kjer sta vidva doma, se ne bodo odzvali na vajine klice na pomoč – dokler jih ne bosta prepričala, da bodo za našimi otroci prišli na vrsto za iztrebljanje tudi vaši otroci«

»Potegni glavo iz peska!« »Glej kaj in zakaj dogaja okoli nas!«
»AKTIVIRAJ SE!« »POMAGAJ GOBAVCEM V NUBSKIH GORAH IN MODREM NILU!«
»REŠIMO NUBE – REŠIMO SEBE!«

Bojana Pivk – Križnar, Tomo Križnar

P.S.: Maja Weiss and Tomo Križnar sta klicala na pomoč preganjanim in obleganim staroselcem že z dokumentarnimi filmi »Nuba – čisti ljudje« (2000), »Dar Fur – Vojna za vodo« (2008) in »Oči in ušesa boga – Videonadzor Sudana« (2012).

»Trohnjenje 2022« (2022) predstavljata deset let po katastrofalnem koncu mirovnega sporazuma iz leta 2011 – in po desetih letih sistematičnega dokumentiranja novih vojn na Osvobojenih ozemljih v Sudanu in Evropski uniji.

PODATKI O FILMU: Dokumenarni film, 55.30 min, slovenska, angleška verzija, HD

Produkcija: Ustanova Toma Križnarja v koprodukciji s RTV Slovenija, Zavodom Maje Weiss, Sagar kolektivom, Taris filmom in finačno podporo Slovenskega filmskega centra
Izvršni producent: Bojana Pivk Križnar
Producent: Tomo Križnar
Pridruženi producent: Anja Vrdlovec
Scenarij & režija: Bojana Pivk Križnar & Tomo Križnar
Ko-režija: Miha Mohorič
Supervizija: Maja Weiss
Kamera: Prostovoljci Nubskih gorah in Modrega Nila & Tomo Križnar & Bojana Pivk Križnar & Miha Mohorič
Montaža: Andrej Modic
Glasba: Igor Leonardi
Format produkcije: DV, PAL, HD / Format predvajanja: HD
Jeziki: slovenski, angleški, arabski, lomonski, ačeronski, taco
Leto produkcije: 2022
Arhivski posnetki: Tomo Križnar, Bojana Pivk Križnar, Miha Mohorič
Kontakt: Ustanova Toma Križnarja, Turistična 4, 4202 Naklo, Slovenija. Tomo.Križnar@gmail.com. Mobilni telefon: 00386 41 936 935
Pravice razmnoževanja: Tomo Križnar (www.tomokriznar.com)