“Odtisi svetlobe” – osrednja proslava ob slovenskem kulturnem prazniku

Osrednjo proslavo Slovencev v Italiji ob slovenskem kulturnem prazniku sta letos krovni organizaciji SKGZ in SSO zaupali ekipi Kinoateljeja. Ogled v živo bo v ponedeljek, 8. februarja 2021, ob 19. uri.

Prireditev z naslovom ODTISI SVETLOBE. Tam notri je vse naše življenje … si lahko ogledate v ponedeljek, 8. februarja 2021, ob 19. uri v živo preko Kinoateljejevega YouTube kanala, 14. ter 18. februarja ob 21. uri pa preko televizijskega prenosa na Slovenskem programu Deželnega sedeža RAI za FJK. Letošnji program bo zaznamovala govorica mladih, pod režijo se podpisuje Leo Černic, v slavnostnem nagovoru pa bomo prisluhnili arhitektki Vidi Rucli.

Kinoatelje želi izpostaviti bogastvo in dragocenost avdiovizualne dediščine Slovencev v Italiji, ki kliče po tem, da jo uredimo in začnemo tudi primerno vrednotiti. Ljudje puščamo v gibljivih podobah odtise življenja. Vsaka skupnost, še posebej manjšinska, ima rada svoje izročilo, a projekcija v bodočnost je zreli sad, ki ga je treba pri rasti spremljati, negovati. Bolj enostavno je navezovanje na uveljavljeno tradicijo, ki se nam zdi zanesljiv in trajen proizvod stoletij. Vendar delo za bodočnost je prav ustvarjanje novega, preoblikovanje in preseganje obstoječega izročila, ki je pričevanje in dediščina preteklosti in bogastvo vsake skupnosti. Zato pa ni železna srajca, ampak odskočna deska. Delo za bodočnost je ustvarjanje novega izročila. Kot so naši predniki ustvarili svojo dediščino, tudi mi gradimo za bodočnost novo dediščino, ki jo lahko zapišemo v podobe filma, rahle a trajne.

Več o programu

Nekaj vtisov iz novinarske konference in slik iz samega filma.