Virtualna razstava “Na krilih galeba – slovenski ilustratorji v Italiji”

Obširni projekt skupne likovne razstave Na krilih galeba – slovenski ilustratorji v Italiji, ki sta ga oblikovala Zveza slovenskih kulturnih društev in Založništvo tržaškega tiska v sodelovanju Društva za umetnost KONS, je doživel velik uspeh. Razstava je bila prvič na ogled v dvorani Veruda leta 2017 v sklopu Slofesta, leta 2018 v Tržaškem knjižnem središču, leta 2019 v Vodnikovi domačiji v Ljubljani in nazadnje februarja 2020 v Kosovelovem domu v Sežani. Istočasno so predstavili še istoimenski dvojezični katalog, ki ga je skrbno uredila Alina Carli in je izšel pri ZTT-ju.

Žal, zaradi nevšečnih okoliščin, ki jih doživljamo, razstave se ni mogoče ogledati ali jo v kratkem ponoviti. Po uspešnih akcijah, katerih ste se množično udeležili in sodelovali v minulih pomembnih dnevih, prireditelji so si želeli, da bi razstava kljub vsemu zopet zaživela, zato so si zamislili alternativo: virtualno razstavo. Razstava bo tako dostopna na spletni strani Kunstmatrix, ki nudi virtualne tridimenzijske sobe za ogled razstav ali, v tem primeru, ilustracij.

Razstava bo zaobjemala kvalitetna dela slovenskih ilustratorjev, ki živijo v Italiji. Kvaliteto potrjujejo ne samo diplome iz različnih akademij in drugih grafičnih šol, a tudi številni uspehi, ki so jih ilustratorji dosegli. Ilustratorje imajo še posebno radi mladi bralci, ki njihova dela lahko občudujejo na barvanih straneh revij priljubljenih revij Pastirček in Galeb. Razstava bo ponujala na ogled ilustracije Vesne Benedetič, Erike Cunje, Dunje Jogan, Katerine Kalc, Danile Komjanc, Jasne Merkù, Žive Pahor, Klavdija Palčiča, Chiare Sepin, Ivane Soban, Magde Starec Tavčar, Mateja Sussa, Luise Tomasetig, Morena Tomasetig, Štefana Turka, Ajlin Visentin in Andreja Vodopivca.

Otvoritev bo potekala v petek, 8. maja, ob 20. uri, v obliki videokonference preko aplikacije Zoom. Uvodno besedo bo imela predsednica ZSKD Živka Persi, razstavo bosta predstavili Alina Carli in Ajlin Visentin. Na programu bo še glasbena točka gojenca Glasbene matice in profesorja Janoša Jurinčiča Manuel Bon.

Po virtualni otvoritvi razstave bo ta na ogled na spletni povezavi, ki bo na voljo na naši Facebook in spletni strani. Spletna povezava vas bo direktno popeljala v virtualno sobo Kunstmatrix, kjer bodo razstavljene vse ilustracije. Razstava, ki spada v niz dogodkov Tedna ljubiteljske kulture, bo na ogled od 8. maja do 22. maja.

Vsa navodila bodo dosegljiva na spletni in Facebook strani ZSKD-ja. Za pojasnila smo na razpolago tudi na info@zskd.eu.