“Prihajajo pomembni dnevi” – poziv k sodelovanju

Drage in dragi!

Prihajajo pomembni dnevi. Za nas, za našo zgodovino in za našo prihodnost.

75-letnica osvoboditve.

25. april in 1. maj sta pomembna praznika, ki so ju izborili ljudje za boljši in svobodni svet, za enakopravnost, pravičnost, solidarnost, demokracijo, sožitje, temeljne človekove pravice. Zato pri Zvezi slovenskih kulturnih društev menimo, da moramo tudi v teh korona časih obeležiti ta dva pomembna dneva. Nekatera društva se na to že vneto pripravljajo.

Že vnaprej hvala za kar boste naredili.

V nadaljevanju pa nekaj vabil, da nas ti dnevi še bolj povežejo.

1) MISLI

Vabimo vas, da kot posamezniki ali društvo, v obdobju od 25. aprila do 9. maja (osvoboditev Evrope) pošljete/objavite/delite na fb strani ZSKD misli, poezije, pesmi, podobe, ki izražajo vrednote Rezistence in NOB-ja, ki nas opogumljajo in vlivajo moči. Žaljivih in nestrpnih vsebin ne bomo objavljali.

2) NEKAJ RDEČEGA

Vabimo vas, da 1. maja izobesite na svoj balkon, okno, pročelje, vrt ipd. nekaj rdečega.

3) NAJ ODMEVA VSTALA PRIMORSKA

1. MAJA bo Radio Trst A, ob 12.00, istočasno z Radiem Koper predvajal Vstalo Primorsko. Tako bosta radijski postaji povezali celotno Primorsko.

Vabimo vas torej, da ob 12.00 odprite okna ter na ves glas nastavite na Radio TS A, da bodo pesmi odmevale daleč naokrog.

Naj opozorimo, da bo Radio TS A na ta dan predvajal zjutraj budnice, popoldne koncert Kombinatk, v večernih urah pa bo po Rai 3 bis (slovenska televizija) posnetek koncerta TPPZ Pinko Tomažič v Stožicah.

4) LESTVICA NAJ

Vstala Primorska je gotovo najbolj priljubljena, prepoznavna in povezovalna pesem tega območja. Vendar poznamo še veliko priljubljenih borbenih, uporniških in pesmi, ki opozarjajo na krivice, solidarnost ipd., tudi sodobne. Zato vas vabimo, da pošljete svojo NAJ PESEM. Sestavili bomo lestvico najbolj priljubljenih pesmi, ki odražajo vrednote svobode, enakopravnosti, pravičnosti, solidarnosti, demokracije, sožitja in temeljnih človekovih pravic.

5) SOLIDARNOST

Ti dnevi naj bodo tudi v znamenju solidarnosti, pomoči in pozornosti do šibkejših, ranljivejših ter do tistih, ki so v socialni in ekonomski stiski. Zato po svojih močeh podpirajmo različne solidarnostne akcije, ki so v teku, za katerimi stojijo tudi slovenske organizacije in društva v Italiji. Tudi z gesto bližine bodo ti dnevi pridobili na pomenu.

Vabimo vas, da vsebino tega sporočila širite med člani, prijatelji in znanci!

Hvala in lep pozdrav,

Predsednica Živka in vsi na ZSKD-ju