Razstava “Na krilih galeba” v Kosovelovem domu Sežana

Ob slovenskem kulturnem prazniku bo v Veliki galeriji Ivana Varla v Kosovelovem domu Sežana odprtje razstave Na krilih galeba – slovenski ilustratorji v Italiji. Razstavo prirejata Zveza slovenskih kulturnih društev in Založništvo tržaškega tiska v sodelovanju Društva za umetnost KONS.
Projekt sta oblikovali Zveza slovenskih kulturnih društev in Založništvo tržaškega tiska. Prvič je zaživel na Slofestu 2017 v tržaški dvorani Veruda, sledili sta razstavi leta 2018 v Tržaškem knjižnem središču in leta 2019 v Vodnikovi domačiji v Ljubljani. Istočasno so predstavili še istoimenski dvojezični katalog, ki ga je skrbno uredila Alina Carli in je izšel pri ZTT-ju.
Razstava zaobjema kvalitetna dela slovenskih ilustratorjev iz več generacij, ki so se šolali na različnih akademijah in drugih grafičnih šolah. Ti so Dunja Jogan, Erika Cunja, Štefan Turk, Andrej Vodopivec, Vesna Benedetič, Ajlin Visentin, Luisa Tomasetig, Ivana Soban, Magda Starec Tavčar, Matej Sussi, Živa Pahor, Chiara Sepin, Katerina Kalc, Klavid Palčič in Jasna Merkù. Kvaliteto pa potrjujejo izjemni in številni uspehi gostujočih umetnikov ter zadovoljstvo mladih bralcev na osnovnih in srednjih šolah s slovenskim učnim jezikom v Italiji, ki jih dobro poznajo preko njihovih del objavljenih v priljubljeni in poznani reviji Galeb.
Otvoritev razstave bo v petek, 7. februarja 2020, ob 20.uri. Razstavo bo predstavila Alina Carli, na programu pa je še glasbeni vložek mlade kitaristke Andreja Žiberna. Razstava bo na ogled do 29. marca 2020, vstop je prost.