Slofest 2019 – Predstavitvena tiskovna konferenca

Semptembra bo v samem tržaškem mestnem središču, na Borznem trgu, potekal tridnevni dogodek, ki bo posvečen slovenski kulturi v Italiji in še marsičemu drugemu.
Od petka, 20. septembra, do nedelje, 22. septembra, bo namreč na sporedu četrta izvedba Slofesta. Gre za festival Slovencev v Italiji, ki ga prireja Zveza slovenskih kulturnih društev v sodelovanju z Občino Trst, Avtonomno Deželo Furlanijo – Julijsko krajino, s Slovensko kulturno-gospodarsko zvezo in Svetom slovenskih organizacij.
Bogat in raznolik program sestavljajo številni dogodki, ki bodo ovrednotili razne dejavnosti slovenske narodne skupnosti v Italiji: gledališke, literarne, likovne, glasbene, rekreativne, raziskovalne, gospodarske in športne. Sodelovale bodo šole s slovenskim učnim jezikov s Tržaškega, prisotni bodo nepogrešljivi zbori in godbe na pihala, predvideni bodo vodeni ogledi slovenskega Trsta, poskrbljeno pa bo tudi za mlade in najmlajše. Natančen program vseh dogodkov, ki se bodo zvrstili v treh dneh, ter predfestivalskih in pofestivalskih dogodkov je na razpolago v tiskani programski knjižici ter na spletni strani ZSKD.
Slofest se je rodil pred šestimi leti iz želje, da bi se Slovenci v Italiji predstavili izven svojih običajnih okolij in se tako odprli celotnemu mestu. Nastal je razvejan program za različne okuse, ki je namenjen različnim tržaškim skupnostim. Eden od ciljev organizatorjev je namreč tudi ta, da bi spodbudili zavest, da so naši obmejni kraji del večkulturnega in večnarodnega prostora.
Na vrata torej že trka četrta izvedba festivala, ki je popestril tržaško septembrsko dogajanje v letih 2013, 2015 in 2017. Prireditelji so si prizadevali, da bi se razširil krog sodelujočih in da bi stopila v ospredje želja po okrepitvi podobe večkulturnega obmejnega prostora, ki ga skupaj z Italijani sestavljajo Slovenci in tudi pripadniki drugih skupnosti, ki se bodo med pisano revijo predstavile v nedeljo, 22. septembra, ob 17. uri
O raznolikosti kot vrednoti Evrope bo govora na dogodku v priredbi Slovenskega rasikovalnega inštitura; v Evropi živi več kot 50 milijonov pripadnikov manjšin – ljudi, katerih materni jezik se razlikuje od uradnega jezika države, v kateri živijo. O stanju in perspektivah manjšinskih jezikov bosta govorila zaslužni profesor Colin Williams z univerze v Cardiffu in direktorica Evropskega centra za manjšinska vprašanja v Flensburgu, Tove H. Malloy. Pogovor, ki ga bo vodil novinar Bojan Brezigar, bo potekal v angleščini.
Gledališko in pesniško obarvana bo petkova slavnostna otvoritev, na kateri bo predstavljena pripoved v verzih Jazonova sled Marka Kravosa.
V soboto, 21. septembra, bo Slovensko stalno gledališče premierno izvedlo predstavo ZOIS_IT.SI globalni razsvetljenci v režiji Sabrine Morena. Predstava se rojeva po izjemnem uspehu njenih predhodnic Kako postati Slovenci v 50 minutah in Soseska Evropa ali kako postati Evropejci z zaščitenim poreklom!, ki sta doživeli premiero ravno na Slofestu leta 2015 in leta 2017.
Video umetnost bo zastopana s prikazom najboljših filmov, ki so prispeli na Video natečaj Ota – Hrovatin.
Častno mesto bo tudi letos pripadalo književnosti. V soboto, 21. 9., bo ob 10. uri potekala predstavitev slovenske sodobne poezije v Italiji v režiji Slavističnega društva Trst-Gorica-Videm. Vilma Purič in Roberto Dedenaro bosta v pogovoru s prevajalko Darjo Betocchi predstavila razvoj slovenskega in italijanskega sodobnega tržaškega pesništva skozi primerjalno gledišče. V ospredju bodo pesmi Marka Kravosa, Aceta Mermolje, Marija Čuka, Majde Artač Sturman in Marije Kostnapfel. Sledilo bo srečanje s pisateljem Claudiem Magrisom ob izidu slovenskega prevoda njegovega romana, ki ga bo vodila Veronika Brecelj. V nedeljo, 22. septembra, bodo v Trgovinski zbornici v organizaciji založbe Comunicarte edizioni in društva Cizerouno predstavili italijanski prevod Tržaških humoresk Vladimirja Bartola (prevod Patrizia Vascotto).
Na vprašanje, kako Slovenijo in Slovence vidijo dopisniki in novinarji, bodo skušali odgovoriti na okrogli mizi v organizaciji Slovenske kulturno-gospodarske zveze in Sveta slovenskih organizacij. Sodelovali bodo Mara Gergolet, novinarka dnevnika Corriere della Sera, Niccolò Giraldi, uredik spletnega časopisa online TriestePrima, Barbara Gruden, dopisnica TG3 RAI iz Berlina, Paolo Mosanghini, namestnik odgovornega urednika dnevnika Messaggero Veneto, Janko Petrovec, dopisnik RTV Slovenija iz Rima ter novinar tržaškega dnevnika Il Piccolo. Pogovor bosta vodila Sandor Tence in Jurij Paljk.
Kot običajno bo petkovo jutro namenjeno šolam. Bogat program predvideva fotoorientacijo v organizaciji tabornikov RMV ter skavtov SZSO, predstavitve Slovencev v Italiji in večkulturnega mesta v spomin na prof. Patrizio Vascotto, medkulturne iger v priredbi SLORI-ja, oglede po poteh slovenskega Trsta, prikaz telovadnih vaj ob glasbeni spremljavi, na katerih bo nastopilo približno 400 otrok, ogled gledališke predstave in kratkometražnih filmov.
Mlajšim obiskovalcem Slofesta je namenjen mladinski popoldan v soboto, 21. septembra, od 15. ure dalje. Poleg nastopa Mladinskega pihalnega orkestra Skupaj z’gud’mo, dveh plesnih skupin SKD Rdeča zvezda in AŠD Cheerdance Millenium, je na programu tudi predstavitev zbirke Otroške in mladinske pesmi z glasbeno spremljavo z nastopom OPZ Glasbene matice ter OPZ Mali lujerji. V nedeljo zjutraj je predvidena pravljična urica s slovensko ljudsko pavljico Kresna noč ob glasbeni spremljavi, ki jo prirejata Narodna in študijska knjižnica ter Glasbena matica v Furlaniji – Julijski krajini. V petek popoldne bo na sporedu interaktivna delavnica v angleškem jeziku, namenjena mladim od 16. do 30. leta starosti na temo soustvarjanja razvojnih vizij v regiji Alpe-Jadran v organizaciji Slovenskega deželnega gospodarskega združenja ter Slov.I.K.a.
Seveda tudi brez petja in glasbe na takšnem veselem dogodku ne gre; poleg razpršenih zborovskih nastopov in nastopov mladinskih sestavov je predvideno srečanje pevskih zborov Štiriperesna deteljica v piredbi MoPZ Vasilij Mirk s Proseka in Kontovela ter glasbeni sprehod po judovski četrti z nastopom učencev Glasbene matice v Furlaniji – Julijski krajini. Poskrbljeno bo tudi za zabavo: po uradni otvoritvi bo v petek, 20. septembra, nastop priznane skupine The Authentics in dveh DJ-jev v Gledališču Miela.
V nedeljo zjutraj bodo člani Slovenskega planinskega društva Trst vodili pohod po poteh ribiških žen, ki so nosile prodajat ribe v Trst, tržaški Slovenci pa bodo lahko prisostvovali sv. maši v cerkvi Novega sv. Antona, med katero bo pel združeni zbor Zveze cerkvenih pevskih zborov iz Trsta.
Bogata bo tudi ponudba razstav: v občinski dvorani Veruda bo na ogled razstava Avrelij Lukežič, slikar – lirik, ki si jo je zamislilo Založništvo tržaškega tiska, v Trgovinski zbornici razstava Narodne in študinjske knjižnice Oh, ti stereotipi! V očeh drugega – slovenski pisatelji govorijo o Italijanih in obratno, v Gledališču Miela razstava Odseka za zgodovino in etnografijo pri NŠK v sodelovanju s KD Bubnič – Magajna Gib in glasba, v Mestnem gledališkem muzeju Carlo Schmidl razstava Hommage kostumografinji Mariji Vidau (Slovensko stalno gledališče) ter v občinski galeriji Arturo Fittke Č B N – prodajna razstava modnih in fotografskih izdelkov mladih oblikovalk, ki jo organizirajo ZSKD in Društvo za umetnost KONS v sodelovanju s PAG-Progetto area giovani.

Program