Novim izzivom naproti v času velikih sprememb

”Strma je pot pred nami, a cilj je lep.” Z besedami Srečka Kosovela je Živka Persi zaključila svoje predsedniško poročilo na 53.občnem zboru in 9. kongresu Zveze slovenskih kulturnih društev (ZSKD) in obenem uvedla novo poglavje z novim odborom, ki bo v naslednjih treh letih prijel za vajeti ene izmed osrednjih slovenskih ustanov Slovencev v Italiji.
Kongres je zaživel včeraj dopoldne v Ljudskem domu v Trebčah, ki je morda bil pretesen za številne prisotne delegate in člane Tržaške, Goriške in Videmske ter za goste iz Slovenije, Furlanije Julijske krajine in Koroške.
Delovno predsedstvo, ki so ga sestavljali Nataša Tavcer, Manuel Purger, Erik Figelj in Lucia Trusgnach, je predalo besedo napovedovalki Eleni Husu za najbolj slovesni trenutek kongresa.
Iz rok predsednice so priznanja za življensko delo na kulturnem področju prejeli Bruno Kralj, Niko Sirk, Aleksander Furlan (za prijatelje Šandrin), Rinaldo Čač, Marino Dovgan, Giovanni Coren, Vilka (Karola) Frandolič, Daniela Lauretig in Luigi Paletti. Za dolgoletne zasluge na kulturnem področju sta priznanje prejela Damjan Štekar in Davide Tomasetig. Zadnje priznanje za kulturne dosežke so na kongresu namenili Centru za kulturne raziskave Bardo, ki že 50 let neprekinjeno deluje v Terskih dolinah in bogati kulturno življenje skupnosti ter si prizadeva za ohranjevanje in ovrednotenje slovenskega jezika. Nagrajenci so poleg plakete prejeli uokvirjeno fotografijo mlade tržaške umetnice Nike Furlani.
Pod okriljem Zveze slovenskih kulturnih društev deluje trenutno 86 članic: 15 na Videmskem, 18 na Goriškem, 53 pa na Tržaškem. Individualnih članov je 5036. Letošnji občni zbor je bila priložnost za sprejetje nove članice, SKD Kobilja Glava iz Dreke. Predsednica Luciana Cicigoi je orisala delovanje društva, ki ohranja ljubezen do maternega jezika, starih običajev in domačega ozemlja.
Kongres se je nadaljeval s predsedniškim poročilom Živke Persi, ki je poudarila, da se ob začetku Tedna ljubiteljske kulture najbolje namesti občni zbor organizacije, ki je na področju ljubiteljstva na samem vrhu slovenskih ustanov: ”Vsi mi dodelimo večji ali manjši del svojega prostega časa ljubiteljski kulturi: sejam, obiskom, vajam, pripravam, nastopom, izobraževanju, ki napolnijo in osmišljajo naš prosti čas. Želim si, in verjamem, da tega ne delamo samo zato, ker je treba, ampak zato, ker nas veseli, ker tako dajemo dnevu, popoldnevu in večeru še dodaten smisel, dodano vrednost. In to v času, ko je vse prej kot lahko, ko bi bilo včasih lažje ostati doma, na kavču, v družbi pametnega telefona, morda sami in bolj izpostavljeni manipulacijam.”
Mi in naš časje bilo namreč geslo letošnjega občnega zbora in kongresa, tisti čas, ki ga danes ni lahko dojemati, ko ga je treba že prehiteti, če si želimo rezultatov, novosti, privlačnosti in uspeha. O prehitevanju časov že marsikaj vedo pri ZSKD, ki je v zadnjih letih močno spremenilo značaj delovanja, osvežilo pravilnike, posodobilo prostore in prevetrilo misli. Vse to še preden bi iz italijanskih državnih uradov sporočili, da bo nad prostovoljce kulture padla reforma neprofitnega sektorja.
Kongresu so iz dvorane sledili številni gostje, pozdrave pa izrekli senatorka Tatjana Rojc, predsednica SKGZ Ksenija Dobrila, Irena Vadnjal iz Urada Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, ravnatelj Glasbene matice Bogdan Kralj, predstavnik koroške Slovenske posvetne zveze Janko Malle, predsednik uprave ZKB Trst Gorica Adriano Kovačič in Sabina Citter, predsednica SKD Primorec, ki je gostilo dopoldansko srečanje.
Po spodbudnem poročilu nadzornega odbora je med razpravo spregovorila Jana Pečar, članica goriškega pokrajinskega odbora ZSKD ter pozvala h konkretnejšemu vklučevanju otrok in mladih v društveno delovanje.
Prevetritev odborov na deželni in pokrajinski ravni bo celotni skupnosti prinesla novih energij v že zelo dobro zastavljenem načrtu delovanja. Članice in člani so ob koncu bogatega programa 9. kongresa ZSKD izvolili nov odbor, kateremu bo še naprej predsedovala Živka Persi. Njej ob strani pa bodo v deželnem odboru sedeli pokrajinski predsedniki Bruna Visintin (Goriška), Lucia Trusgnach (Videmska) in Manuel Purger ( Tržaška) ter odborniki Erik Figelj, Luisa Oliva Cher, Martin Lissiach, Nataša Paulin in Nataša Taucer.
”Kar delamo danes, delamo za jutrišnji dan. Samozavestno, odprto, dinamično in povezovalno. Mi, v našem času,” je še dejala Živka Persi, ki je ob koncu kongresa poudarila pomen aktivnega društvenega delovanja na vaseh, predvsem pa v središču mest, kjer smo Slovenci zgodovinsko prisotni, ponekod šibkejši, a vseeno zelo zagnani.

Iz Primorskega dnevnika, 19. maja 2019