Začetek 9. izvedbe revije Paschalia 2019

S prvo postno nedeljo se začenja tudi 9. izvedba deželne zborovske revije Paschalia, pobude Usci Friuli Venezia Giulia, ki v postnem in velikonočnem času ponuja vrsto tematskih koncertov in petih maš v slogu uspešne formule revije Nativitas. Letos bo deželna mreža vsebovala 63 dogodkov, katerim je treba dodati cikel koncertov v videmski stolnici Quaresimali d’arte, s štirimi odličnimi nedeljskimi koncerti v mesecu marcu.
Paschalia je tudi priložnost za izvedbo odmevnejših glasbenih projektov za zbor in orkester, ki bodo letos ponujali na primer znamenito Bachovo Mašo v h molu za soliste, zbor in orkester, Mozartovo Spatzenmesse, Velikonočni oratorij Lianija in antološki koncert, pri katerem bo sodeloval mladinski orkester  Amadeus Adriatic. Neobičajni in tradicionalni programi, sodobna glasba ali brezčasna fascinacija gregorijanskega korala bodo v prihodnjih dveh mesecih spremljali ljubitelje zborovske glasbe na dogodkih s prostim vstopom.
Začetek bo v nedeljo, 10. marca ob 12.00 v cerkvi svete Katarine v Trstu z mašo prve postne nedelje Invocabit me v izvedbi skupine Laetare, ki se specifično posveča gregorijanskemu koralu. V nedeljo se bo pričel tudi cikel duhovnih srečanj videmske nadškofije v videmski stolnici Quaresimali d’arte: prvi koncert bo oblikovala dekliška skupina Bodeča neža, ki jo vodi Mateja Černic. Tema koncerta bo »Ponižnost« in bo zaznamovala izbrane skladbe Faureja, Rheinbergerja, Da Victorie, Donata, Sofianopula, Ešenvaldsa in Bonata. Sodelovala bosta organist Riccardo Cossi in harfistka Tatiana Donis.
Trst bo ponovno prizorišče revije Paschalia v sredo, 13. marca ob 20.30, ko bo stolnica svetega Justa predstavila velikopotezni glasbeni projekt odlične glasbene kapele Beata Vergine del Rosario, ki bo tokrat izvedla pod vodstvom Elie Macrija monumentalno Mašo v h molu Johanna Sebastiana Bacha za soliste, zbor in orkester.

Vsi dogodki