Odprtje razstave “Na krilih galeba” v Vodnikovi domačiji v Ljubljani

Vodnikovo domačijo upravlja zavod Divja misel, ki je rojstno hišo znamenitega slovenskega razsvetljenca in pesnika v mestni četrti Šiška spremenil v pravi kulturni center z zelo pestro in sodobno ponudbo umetniških dogodkov – med njimi je tudi galerijska dejavnost, ki je usmerjena v promocijo ilustratorstva.
Pretekli petek so tako v galeriji Vodnikove domačije odprli razstavo Na krilih galeba – Slovenski ilustratorji v Italiji. Razstava je del projekta Zveze slovenskih kulturnih društev in Založništva tržaškega tiska ; nastal v sklopu Slofesta 2017 in je obsegal tudi izid dvojezičnega kataloga.
»Gostujoča razstava zaobjema slovenske ilustratorje v Italiji, ki v zadnjih desetletjih pišejo zgodovino ne le otroške ilustracije, temveč tudi zgodovino drugih vrst ilustracij med Slovenci v Italiji, pri tem pa presegajo zemljepisne meje Furlanije – Julijske krajine in segajo globoko v italijanski škorenj.« je v uvodni predstavitvi kontekst projekta opisala njegova vodja in urednica revije Galeb Alina Carli.
Ljubljansko razstavo je uredila vodja galerije Maša P. Žmitek in dela dvanajstih ilustratorjev poenotila tako, da jih je umestila v enake okvirje. Gre za ilustracije Vesne Benedetič, Dunje Jogan, Katerine Kalc, Jasne Merkù, Žive Pahor, Klavdija Palčiča, Chiare Sepin, Ivane Soban, Magde Starec Tavčar, Mateja Susiča, Štefana Turka in Andreja Vodopivca: večina je bila v petek tudi prisotna. V razstavnem prostoru so na ogled tudi slikanice in knjige, ki so jih razstavljajoči ilustrirali, stalni prodajni kot galerije pa bogatijo tudi izdaje ZTT-ja in koledarji ter drugi ilustrirani proizvodi sodelujočih avtorjev.
Odprtje je uvedla direktorica Divje misli Tina Popovič in poudarila prizadevanja zavoda, ki ga vodi, za promocijo ilustracije, ter izrazila upanje, da bodo to delo kapitalizirali v prihodnosti, ko naj bi v prenovljeni ljubljanski Cukrarni zaživel center ilustracije. Popovičeva je izpostavila tudi intenzivno delo zavoda Divja misel, ki se bo letos osredotočilo na dvestoto obletnico smrti Valentina Vodnika.
Predsednica ZSKD Živka Persi je opozorila na pomen revije Galeb, ki je od leta 1954 prepoznaven po visoki kakovosti ilustracij. »Zanj so ustvarjali največji živeči likovni ustvarjalci tržaškega prostora, kot so bili Bogdan Grom, Avgust Černigoj, Robert Hlavaty in drugi,« je pojasnila in dodala, da nastajajo v okviru Slofesta tudi trajnostni projekti, eden od njihovih ciljev je tudi ta, da bi čim več ljudi spoznalo in cenilo to , kar se dogaja v Trstu. Njena zadnja misel je bila usmerjena v Slofest 2019 in opozorila, da bodo letos v Trstu obeležili tudi Zoisovo leto 8novembra bo največ minilo 200 let od njegove smrti),kar bi lahko bila dobra spodbuda tudi za nadaljnje sodelovanje z Vodnikovo domačijo.
Alina Carli je predstavila posamezne razstavljajoče ilustratorje in revijo Galeb. Pojasnila je tudi, da nekateri med njimi sodelujejo tudi z revijo Pastirček, kar je poudarjeno tudi v že omenjenem uvodu k razstavi. Izrazila je željo, da bi tudi slovenski ilustratorji iz Italije našli svoj prostor v novem središču ilustracije v Cukrarni.
Razstava bo na ogled do 7. februarja, od torka do petka med 10. in 18. uro, ob sobotah in nedeljah pa med 10. in 14. uro. V nedeljo, 27. januarja, bo ob 11. uri predvideno vodstvo Aline Carli. Vstopnine ni.

Fotografije dogodka si lahko ogledate na tej spletni povezavi.