Sprehod po Cankarjevem delavskem Trstu in predavanje Ivan Cankar in slovenska kultura nekoč in danes

V torek 4. decembra, bo prava poslastica dogodkov, posvečenih stoletnici smrti Ivana Cankarja. Dvodelni popoldanski program se bo začel s sprehodom po Cankarjevem delavskem Trstu, ki ga bo vodila Marta Ivašič, nadaljeval pa s predavanjem Vesne Mikolič z naslovom Ivan Cankar in slovenska kultura nekoč in danes ob predstavitvi ponatisa Cankarjevega romana Novo življenje (Slovenska matica, 2018).
Sprehod po Cankarjevi poti v Trstu se bo začel ob 16. uri pred stavbo Primorskega dnevnika na Ulici Montecchi 6; ob vsakem postanku bodo študenti obeh oddelkov tržaške univerze v okviru projekta Slovenski dnevi Ivana Cankarja prebrali pesmi in odlomke iz njegovih del, ki so jih prevedli v italijanščino in so v 22 jezikih zbrani v Antologiji literature Ivana Cankarja.
Pot bo udeležence vodila do Kulturnega doma (Ul. Petronio 4), kjer se bo ob 18. uri začel drugi del prireditve z uvodnim nagovorom Mirana Košute. Sledilo bo predavanje Vesne Mikolič z naslovom Ivan Cankar in slovenska kultura nekoč in danes ter predstavitev ponatisa Cankarjevega dela Novo življenje, ki je pred 110 leti izšlo pri Slovenski matici.
Knjiga Novo življenje, ki je pravkar izšla pri Slovenski matici, je ponatis iz leta 1908.
Prireditev spada v niz dogodkov Cankarjevo leto v Trstu, ki ga koordinira Slovenska kulturno-gospodarska zveza.

Program so pripravili:
Slovensko stalno gledališče, Slovenski klub, Oddelek za humanistične študije in Oddelek za pravne vede, jezik, prevajanje in tolmačenje Univerze v Trstu, Slovenska matica, Center za slovenščino kot drugi in tuji jezik na Oddelku za slovenistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.