Cankarjev filmski maraton

CANKARJEV FILMSKI MARATON

Projekcija dveh novih filmov o Ivanu Cankarju

V četrtek, 29. novembra, od 19. ure dalje v Kulturnem domu v Trstu

Leto 2018 je za slovensko kulturo Cankarjevo leto. Ob številnih izdanih ponatisih, prevodih in študijah je stoletnico smrti pisatelja, dramatika in politika Ivana Cankarja počastila tudi slovenska filmska produkcija, in sicer kar z dvema filmoma.
V preteklih mesecih sta v dvorane prišla nova dokumentarca, ki vsak s svojega zornega kota osvetljujeta Cankarjevo življenje in delo, njegove odnose – zlasti z ženskami – in politično udejstvovanje.
CANKAR je dokumentarno-igrani film v režiji Amirja Muratovića (93 minut, produkcija Cebram), ki nas najprej popelje na Dunaj, kjer je Cankar (Rok Vilhar) preživel dobrih deset let. Nato pa tudi v ostale kraje, kjer je pisatelj ustvarjal in predaval – v Sarajevo, Trst in seveda na ljubljanski Rožnik. V filmu z manjšima vlogama nastopata tudi tržaška igralka Patrizia Jurinčič in nekdanji član Slovenskega stalnega gledališča Luka Cimprič.

Napovednik filma Cankar: https://vimeo.com/284959097

Dušan Moravec pa podpisuje režijo dokumentarca TISOČ UR BRIDKOSTI ZA ENO URO VESELJA – IVAN CANKAR (79 minut, Freindly Production), v katerem nam “prvega slovenskega poklicnega pisatelja” (igra ga Matjaž Pikalo, ki je tudi avtor scenarija) predstavijo nekateri odlični poznavalci njegovega opusa. Intervjuji se prepletajo z muzikalom in animacijo, med protagonisti filma je Cankarjev Kurent (Jurij Souček), gledalci pa so postavljeni tudi pred alternativno razlago pisateljeve smrti …

Napovednik filma Tisoč ur bridkosti: https://vimeo.com/272706881

Oba filma, v katerih so jasno začrtane Cankarjeve tesne vezi s Trstom, bosta v čertek, 29. novembra, prikazana v Mali dvorani tržaškega Kulturnega doma (Ul. Petronio 4), v sklopu Cankarjevega filmskega maratona, ki ga skupaj prirejajo Slovensko stalno gledališče, Kinoatelje in Slovenski klub v sodelovanju s Slovensko kinoteko in Slovenskim filmskim centrom.

Ob 19. uri bo najprej na sporedu Muratovićev film, nato pa film Dušana Moravca. Med obema projekcijama bosta krajši odmor (gledališki bar bo odprt) ter pogovor z obema filmskima ekipama – prisotnost so zagotovili režiserja Moravec in Muratović, scenarist Matjaž Pikalo, igralka Neža Verdonik ter producenta Rado Likon in Matjaž Mrak.

V Kulturnem domu bo v četrtek delovala tudi priložnostna Cankarjeva stojnica, na kateri bo Tržaško knjižno središče ponujalo izbor njegovih knjižnih del.

Vstopnina: 6€

Mladinski abonentje SSG: 2€

Cankarjev filmski maraton spada v niz Cankarjevo leto v Trstu, ki ga koordinira Skgz.

Več informacij na www.teaterssg.com in www.cankar-trst.org