Duhovi vojne, duh miru

Leta 2018 poteka stoletnica od zaključka prve svetovne vojne. Tudi Zveza slovenskih kulturnih društev bo v sodelovanju s Fotoklubom Skupino 75 obeležila stoletje od zaključka tragičnega obdobja, ki je popolnoma spremenilo podobo Evrope.

V torek, 5. junija, bo ob 20. uri ob tej priložnosti potekala v podzemnih rovih tržaškega območja Kleine Berlin otvoritev razstave Duhovi vojne, duh miru.Razstavljali bodo: Enzo Tedeschi, Loredana Prinčič, Marko Vogrič, Miran Vižintin, Remo Cavedale, Robert Strahinić, Sandi Gorkič, Silvan Pittoli, Simon Zamar. Posebnost dogodka, ki bo na ogledu v slikovitem okolju protiletalskih podzemnih zaklonišč do 15. junija, je ta, da so razstavljene fotografije natisnjene na soških kamnih in na aluminijastih ploščah.

Leta 2014 so se nekateri člani Fotokluba Skupina 75 preizkusili namreč v tehniki, ki spominja na fotolitografijo iz konca 19. stoletja, s tem da so na soške kamne različnih velikosti in oblik odtisnili portretne fotografije uniformiranih vojakov Avstro-Ogrske vojske. Zatem so se preiskusili z novo fotografsko tehniko: vsak avtor je na aluminijastih ploščah ustvaril neke vrste kolaž, v katerem se prepletajo podobe preteklosti in sedanjosti, tudi te na temo prizorov iz prve svetovne vojne.

5. junija ne bo na vrsti le otvoritev razstave, ampak pravi dogodek v besedi in glasbi. Pesmi iz obdobja prve svetovne vojne bo zapel MoVS Kraški dom pod vodstvom Vesne Guštin, povezovanje večera in branje priložnostnih odlomkov bo pa skrb Elene Husu.

Razstavo prireja Zveza slovenskih kulturnih društev, v sodelovanju s Fotoklubom Skupina 75, CAT (Club Alpinistico Triestino) in Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti (JSKD).

Ogled ob drugih terminih bo možen le ob predhodnem dogovoru s tržaškim alpinističnim klubom – Club Alpinistico Triestino: tel. št. 3392539712 ali e-naslov cat@cat.ts.it