Tiskovno sporočilo SLOFEST 2017

COMUNICATO STAMPA

Od petka, 15. septembra, do nedelje, 17. septembra, bo potekala tretja izvedba Slofesta – roja dogodkov v srcu mesta. Gre za festival Slovencev v Italiji, ki ga prireja Zveza slovenskih kulturnih društev v soorganizaciji Občine Trst, Avtonomne Dežele Furlanije Julijske krajine, Slovenske kulturno-gospodarske zveze in Sveta slovenskih organizacij. Tridnevni dogodek bo potekal v mestnem središču, na Borznem trgu.

Bogat in raznolik program bo ovrednotil kulturne, umetnostne, rekreativne in glasbene dejavnosti slovenske narodne skupnosti v Italiji in se bo poglobil v svet glasbe, književnosti, gledališča, upodobitvenih umetnosti, fotografije, športa in šole, izobraževanja in raziskovanja.

UVODNI DOGODKI

Niz preddogodkov, ki uvajajo v letošnjo, tretjo izvedbo, se je začel že 1. septembra, ko sta se na tržaškem trgu Hortis pisatelj Paolo Rumiz in zgodovinarka Marta Verginella pred številnim občinstvom pogovarjala o svojem odnosu do knjig. Večer je bil namreč posvečen 70. obletnici Narodne in študijske knjižnice. V sklop uvodnih dogodkov spada tudi gala zborovski večer, ki bo v petek, 8. septembra bo na gradu Svetega Justa. Ob 20. uri bodo DVS Primorsko, ŽeVS Barkovlje, MePZ Lipa, zbor Jacobus Gallus in MePZ Halietum z glasbo in glasom napolnili najbolj fascinantne kotičke tržaškega gradu.
Mladi prostovoljci projekta civilne službe bodo v sredo, 13. septembra, priredili večer v znamenju mode in dizajna ter fotografije v sodelovanju z združenjem Arci Servizio Civile. Staro tržaško pristanišče bo tema modnega defileja, na katerem se bodo predstavili modni oblikovalci, fotografi in makeup umetniki. Večer z naslovom Pristanišče perspektiv bo v Kulturnem domu (Ul. Petronio 4) ob 21. uri. Modni izdelki bodo med Slofestom na ogled na priložnostni razstavi v dvorani Fittke za tržaškim Velikim trgom.
Istega dne bo ob 18.30 potekala v tržaški dvorani Veruda otvoritev pregledne rastave slovenske ilustracije v Italiji Na krilih galeba, ki jo bo uredila Giulia Giorgi, ob kateri bo potekala tudi predstavitev kataloga projekta, ki ga je pri Založništvu tržaškega tiska uredila Alina Carli.

OTVORITVENI VEČER

Slovesni otvoritveni dogodek bo potekal v petek, 15. septembra, ob 21. uri pod šotorom na Borznem trgu: skupina VokalArt in zbor Bodeča neža bosta nastopIla s projektom Spectrum oz. vokalnoinstrumentalno izvedbo dela Karla Jenkinsa Adiemus, pesmi iz svetišča. Ob zvočnih utrinkih Ivana Penova in branju sodobne slovenske poezije v Italiji bo projekt vodila Mira Fabjan.
Petkov dan bo pa pester od jutra do večera. Dopoldne bodo imele glavno besedo šole s fotoorientacijo oz. vodenimi ogledi po slovenskem Trstu, predavanji o tržaškem večkulturnem prostoru, igrami o večkulturnosti za najmlajše ter glasbenimi komedijami.
Med popoldnevom pa bo o svojem delu predaval ugledni slovenski fotograf Arne Hodalič, ki redno sodeluje z revijo National Geographic. Sledila bo premiera dokumentarnega filma Slovenskega planinskega društva Trst Pogled iz zaliva.

V ZNAMENJU SODELOVANJ

Bienalni festival, ki je s svojim uspehom in odzivom občinstva presegel pričakovanja organizatorjev v prejšnjih dveh izvedbah, je nastal leta 2013 z željo, da bi aktivno spodbudil v prebivalcih tržaškega okolja zavest o pripadnosti večkulturnemu okolju in da bi z dialogom zmanjšal razdeljenost na večinsko in manjšinsko skupnost.
Letošnja izvedba bo temeljila na širitvi sodelujočih ustanov z vključitvijo številnih drugih skupnosti tržaškega okolja. Zrcalo te želje je zasedba projektnega zbora Vox Tergesti, v katerem pojejo Tržačani italijanske, slovenske, armenske, grške in drugih narodnosti. Večkulturni sestav se je rodil na pobudo Zveze slovenskih kulturnih društev in tržaškega odbora deželnega zborovskega združenja USCI in bo ponesel »glas Trsta« med obiskovalce Slofesta v soboto, 16. septembra, ob 19. uri na Borznem trgu. Posamezne skupnosti pa se bodo predstavile v nedeljo, 17. septembra, ob 17. uri v sklopu pobude V Trstu, skupaj.

EVROPA V OSPREDJU

Razmerje med večinami in manjšinami bo pripeljalo do razmišljanja o Evropi. Evropski poslanec in predstavnik nemške skupnosti na Južnem Tirolskem Herbert Dorfmann bo tako v nedeljo, 17. septembra, dopoldne gost SKGZ-ja in SSO-ja, s katerima bo razmišljal o prihodnosti Evrope. Med srečanjem bo potekala tudi predstavitev evropske državljanske pobude Minority Safepack, ki vabi Evropsko Unijo k sprejemanju boljših ukrepov za varstvo narodnih in jezikovnih manjšin ter k okrepitvi jezikovne in kulturne raznolikosti Unije.
Evropa bo prav tako v središču pozornosti Slovenskega stalnega gledališča, ki bo v soboto, 16. septembra, premierno izvedlo predstavo Soseska Evropa – kako postati Evropejci z zaščitenim poreklom! v režiji Sabrine Morena, v koprodukciji z Zadrugo Bonawentura, Mittelfestom in ZSKD-jem. Predstava se rojeva po izjemnem uspehu njene predhodnice Kako postati Slovenci v 50 minutah, ki je doživela premiero ravno na Slofestu leta 2015.

KNJIŽEVNOST

Promocija bogate kulturne dejavnosti Slovencev v Italiji bo seveda v ospredju pozornosti. Glavno besedo bo imela letos književnost. V soboto, 16. septembra, bo ob 11.30 potekala predstavitev slovenske sodobne poezije v Italiji v režiji Slavističnega društva Trst-Gorica-Videm.
Bogat spored dogodkov bo posvečen uglednemu Tržačanu Vladimirju Bartolu (1903-1967), avtorju preroškega romana Alamut. 12. septembra poteka namreč 50. obletnica njegove smrti. V petek, 15. septembra, bo potekalo srečanje uspešnega niza Slovenščina z empatijo ravno na temo romana, medtem ko bo v soboto, 16. septembra na vrsti pogovor v priredbi založbe Comunicarte na temo Bartolovih Tržaških humoresk. Tema pogovora bo Trst v 50. letih v obdobju med Titom in angloameriško vojaško upravo. 12. septembra pa bo pri Svetem Ivanu – Bartolovi rojstni mestni četrti – voden ogled po sledovih družine Bartol, ki ga bosta priredila Slovenski klub in Gruppo – Skupina 85.

KULTURNI SPREHODI

Druga pomembna obletnica bo zaznamovala Slofest, in sicer 500. obletnica reformacije na Slovenskem. Prof. Marta Ivašič bo tako pripravila sprehod po Trubarjevih poteh skozi tržaško staro mesto. V nedeljo popoldne bo potekal drugi, glasbeni sprehod: učenci Glasbene matice bodo občinstvo pospremili po judovskem getu, med notami in besedami.

RAZSTAVE

Razstavna dejavnost bo imela svoj prostor na Slofestu. V Trgovinski zbornici bo Narodna in študijska knjižnica postavila razstavo kot hommage uglednim tržaškim Slovenkam, Škedenjsko kulturno društvo pa bo na Borznem trgu uredilo razstavo v spomin na msg. Dušana Jakomina.

IZVEN TRSTA

Širitev Slofesta bo tudi geografska. 9. septembra bo središče Gorice prizorišče razpršenega kulturnega dogodka za odkrivanje slovenske Gorice. Slofest se bo zaključil v soboto, 23. septembra v Čedadu, s sprehodom po mestu, ogledom zelo uspešne razstave tržaškega fotografa Maria Magajne in s koncertom.