Plesne delavnice 2016 na Opčinah

Razno

Plesna mrzlica
plesne-delavnice1Presenetljivo je odkrivati, kako je otrokom ples ne le prirojen, ampak tudi v izjemno veselje. V preteklih letih so se tej dejavnosti posvetila tudi številna društva, ki so članice Zveze slovenskih kulturnih društev. Ravno iz tega razloga je lani prvič, kot uvodna dejavnost Slofesta potekala tridnevna delavnica plesa v režiji ZSKD. Po prvi uspešni izvedbi je od preteklega ponedeljka do srede v Prosvetnem domu na Opčinah potekala njena druga izvedba. Udeležilo se jih je 33 osnovnošolcev in nižješolcev. Ples je sicer bolj priljubljen pri deklicah, ki so seveda predstavljale večino udeleženk delavnic.

Vadba je potekala v dveh skupinah, ki sta jih sestavljali starejše plesalke in plesalca ter mlajše udeleženke. Udeleženci in udeleženke so med pestrim plesne-delavnice2dnevnim programom, ki jih je zaposlil vsak dan od 8. do 16. ure, odkrivali različne zvrsti plesa: klasični balet, moderni ples, floor barr in korekturno
plesno gimnastiko. Poudariti gre tudi sodelovanje TFS Stu ledi, ki je omogočilo udeleženkam in udeležencema, da so odkrili tudi osnove folklornega plesa. Plesalkam so izkušnjo prestale pod mentorstvom Marjekte Kosovac, Ambre
Cadelli in Nicole Rende, Eugena Todorja ter Petra Suhadolca in Eleonore Ravbar. V podporo mentorjem in v pomoč mladim plesalcem sta bili poleg vodje in koordinatorke projekta, Sonie Covolo, tudi Greta Kralj in Mateja Milič, ki sta s tem dogodkom stopili na pot enoletnega opravljanja civilne službe pri Zvezi slovenskih kulturnih društev.
plesne-delavnice3Ob zaključku delavnic je preteklo sredo na dvorišču Prosvetnega doma, ki ga je Zvezi slovenskih kulturnih društev dalo na razpolago Slovensko kulturno društvo Tabor, potekal krajša demnostracija. Skupini sta staršem in sorodnikom prikazali osvojene korake ter prejele priložnostno diplomo.

Plesna se kot umetniška in rekreativna dejavnost pri mladih v društvih, ki so članice ZSKD, zadnja leta vzpenja vedno više na lestvici mladinskega udejstvovanja. Delavnice so torej potekale kot primerno razvedrilo za otroke tik pred začetkom šolskega leta in hkrati kot uvod v sezono, ki se bo za marsikaterega mladega plesalca ali plesalko nadaljevala v sklopu društvenih dejavnosti vse do naslednjega poletja.