Avdicije za Deželni mladinski zbor FJK – dir. Petra Grassi

Zborovstvo

petra-grassiDeželno zborovsko združenje Usci Furlanije Julijske krajine začenja novo sezono z velikim načrtom kot je ustanovitev Deželnega mladinskega zbora. Dejavnost skupine, ki naj bi zastopala celotni deželni potencial z ambicioznimi cilji in visoko kvaliteto, se bo razvila po vzoru državnega mladinskega zbora in v okviru državnega projekta Officina corale del futuro, ki ga federacija Feniarco promovira s podporo Ministrstva za delo in socialne zadeve ter s sodelovanjem deželnih zborovskih združenj. Furlanija Julijska krajina bo s svojo bogato zborovsko tradicijo eden od akterjev novega projekta, ki je namenjen ustanovitvi deželnih mladinskih zborov  v desetih italijanskih deželah, z namenom krepitve in širitve zborovske kulture ter izboljšanja nivoja izvajanja in delovanja na osnovi visokokakovostnih izkušenj.

Zainteresirani se lahko že zdaj prijavijo na avdicije, na katerih bo komisija izbrala 32 mladih pevcev od 18. do 30. leta (rojeni po 1. januarju 1987), ki morajo obvezno bivati v naši deželi in bodo postali prvi člani projektnega zbora. Vaje bodo potekale enkrat mesečno, od oktobra dalje, verjetno v različnih krajih.

V tem prvem letu delovanja program predvideva klasični repertoar, od antične do sodobne glasbe, s posebno pozornostjo do avtorjev dežele FJK. Zbor bo naštudiral tudi dve čisto novi skladbi, ki sta nastali za ta projekt in bosta doživeli krstno izvedbo aprila v Montecatiniju, na zaključnem dogodku sklopa Officina Corale del Futuro.

Zbor bo vodila Petra Grassi, ki se je v zadnjih letih postavila v ospredje z vidnimi dosežki na zborovskem področju. Ob številnih nagradah, ki jih je prejela z otroškimi in mladinskimi zasedbami in ob uspešni dejavnosti z odraslimi pevci v raznih skupinah, je Grassijeva prejela lani tretjo nagrado na uglednem mednarodnem tekmovanju za zborovodje, ki sta ga v Torinu priredila ECA-Europa Cantat in Feniarco. Tržaška zborovodkinja je učenka Lorenza Donatija (trenutno najvidnejšega italijanskega pedagoga na zborovskem področju), s katerim je diplomirala z odliko in pohvalo na konservatoriju v Trentu. Na konservatoriju v Trstu pa je Grassijeva diplomirala iz klavirja in glasbene didaktike.

Avdicije za vstop v Deželni mladinski zbor bodo v petek, 30. septembra v Vidmu in v soboto, 1. oktobra v Trstu. Vse informacije in gradivo so na voljo na spletni strani www.uscifvg.it.