Ajda Pratika in predstavitev Trinkovega koledarja (Društvo Robida, KD Ivan Trinko, KD Rečan Aldo Klodič)

Beneška galerija v muzeju SMO v Špetru od 14. decembra 2022 do 12. februarja 2023

Razstavo bo društvo Robida otvorilo v Beneški galeriji v muzeju SMO v Špetru s predstavitvijo Trinkovega koledarja 2023 v sredo, 14. decembra 2022, ob 18.00. Razstava bo na ogled do 12. februarja 2023. 

Program:
  • Predstavitev TRINKOVEGA KOLEDARJA 2023
  • NAGRAJEVANJE NATEČAJA KRATKE PROZE »Pod pepelam uogje ardeči« 2022
  • Predstavitev STENSKEGA KOLEDARJA KD REČAN ALDO KLODIČ 2023
  • Predstavitev PROJEKTA AJDA PRATIKA: AJDA OD KRAJINE DO MIZE
  • Otvoritev RAZSTAVE
Ajda Pratika – od krajine do mize
Projekt Ajda Pratika  je nastal v okviru Bienala oblikovanja BIO 27 v Ljubljani. Letošnji bienale je nosil naslov Supervernakularno – Oblikovanje za regenerativno prihodnost. Predstavljeni so bili projekti iz celega sveta, ki se v nasprotju z ekstrakcijskim modelom gospodarstva ozirajo k regenerativnim sistemom in ne črpajo iz zemlje, temveč z njo sobivajo. V naši raziskavi, ki se je končala s publikacijo Ajda Pratika, smo raziskovali ajdo kot rastlino, ki regenerira zemljo na kateri raste, kot hrano tradicionalnih in novih receptov in kot pomemben element slovenske kulture. Ajda je super-vernakularna rastlina, ne samo kot ponovno odkrita tradicionalna hrana, ampak kot rastlina, ki se je sposobna soočiti s sodobnimi okoljskimi problemi. Lahko preživi v težkih razmerah in revnih tleh ter pozitivno vpliva na zdravje ljudi in krajine. Kmetje na Slovenskem in drugod so v 20. stoletju prenehali gojiti ajdo, saj so zemljo ponudili drugim, produktivnejšim poljščinam, predvsem krmnim rastlinam za živali. Kljub povečanemu zanimanju za ajdo v zadnjih letih je proizvodnja še vedno manjša od zanimanja. Z ozaveščanjem si želimo, da bi bila lokalna pridelava tista, ki lahko izboljša kakovost in vpliv pridelave ajde na okolje. S povečanjem pozornosti prehranskemu krogu, ki vodi od pokrajine do krožnika, želimo spodbuditi lokalno pridelavo in uporabo ajde ter sporočiti pomen kvalitete pred kvantiteto. Poleg tega želimo slovenske bralce spodbuditi k skrbi za svojo dediščino, jo reinterpretirati in personalizirati. Predvsem pa bi radi, da obiskovalci razstave doživijo celoten cikel leta skozi ajdo v njenih številnih izrazih.
Razstava v Beneški Galeriji bo predstavila raziskavo in instalacijo, postavljeno v muzeju MAO v Ljubljani za BIO27, iz katerih je nastal tudi stenski koledar 2023 “Jejda, da je!”, ki ga je KD Rečan uredil v sodelovanju z društvom Robida in katerega je Elena Rucli opremila z ilustracijami (1) (2) (3) in oblikovanjem.
v sodelovanju z Inštitutom za slovensko kulturo, KD Ivan Trinko in KD Rečan Aldo Klodič
Projekt je nastal v okviru Bienala oblikovanja BIO 27 v sodelovanju s Centrom za kreativnost.
Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.