Obvezno EU digitalno COVID potrdilo (Green pass)

6. avgusta 2021 je stopila v veljavo obveznost predložitve t.i. zelenega potrdila v okoliščinah, ki jih predvideva zakonski odlok.

Uradni list dobite na sledeči povezavi

Aplikacija VerificaC19  

Državno emergenčno stanje, vezano na epidemijo COVID-19, je bilo z zakonskim odlokom z dne 23. julija 2021 št. 105 podaljšano na 31. december 2021. Prav tako so se spremenili parametri, ki določajo stopnjo rizičnosti, po katerih se dežele in avtonomne pokrajine razvrščajo pod različne “barve”. Napoveduje se, da bo od 6. avgusta 2021 za udeležbo in koriščenje storitev v specifičnih okoliščinah obvezno predložiti “Green pass” ali “zeleno potrdilo” – gre se za list, ki potrjuje, da je oseba prejela vsaj prvi odmerek cepiva proti omenjeni bolezni. “Zeleno potrdilo” bosta lahko nadomeščala le potrdilo o negativnem brisu (veljavnost ostaja 48 ur) ali potrdilo, da je oseba prebolela COVID-19 v prejšnjih mesecih. To velja tudi v beli coni. Izvzete predstavitve potrdila so osebe izključene po starosti (mlajši od 12 let) in tisti, ki so oproščeni na podlagi ustreznega zdravniškega spričevala ter lastniki in zaposleni pri dotičnih dejavnostih. V nadaljevanju pošiljamo pregled postopka v pričakovanju na morebitne spremembe tik pred začetkom veljavnosti novega odreda.

Potrdilo bo torej obvezno za:

–        kulturne centre, socialne in rekreacijske centre, omejeno na notranje dejavnosti, z izjemo izobraževalnih centrov za otroke, poletnih centrov in z njimi povezanih gostinskih dejavnosti;
–        udeležbo pri predstavah odprtih za javnost, športnih prireditvah in tekmovanjih;
–        vstop v muzeje, kulturne ustanove in razstave;
–        sedenje pri mizah v zaprtih prostorih v barih, restavracijah, osmicah in turističnih kmetijah. Ni obvezno za tiste, ki stojijo, in za zunanje prostore;
–        šagre in sejme, konference in kongrese;
–        vstop v bazene, plavalne centre, telovadnice, skupinske športe, wellness centre, tudi znotraj nastanitvenih struktur – omejeno na notranjost;
–        zdravilišča, tematske in zabaviščne parke;
–        dejavnosti igralnih salonov, stavnic, bingo dvoran in igralnic;
–        javne natečaje

Preverjanje veljavnosti potrdil prek aplikacije “VerificaC19”
Italijansko Ministrstvo za Zdravje je dalo na razpolago operaterjem, ki bodo od 6. avgusta morali preverjati veljavnost t.i. “Green Pass-a”, aplikacijo VerificaC19, ki je brezplačno dostopna na spletni trgovini AppStore Google in Apple. Aplikacija omogoča preverjanje pristnosti in veljavnosti zelenega potrdila “Green Pass” tudi brez internetne povezave (offline) in brez shranjevanja osebnih podatkov.

Kako poteka preverjanje?
1.      Oseba, ki vstopa v društvene prostore, prikaže QR kodo (v digitalni ali papirnati obliki).
2.      Aplikacija prebere QR kodo, pridobi podatke in preveri kvalificiran elektronski pečat.
3.      Aplikacija uporabi pravila in preveri veljavnost potrdila.
4.      Aplikacija VerificaC19 grafično prikaže veljavnost certifikata ter ime, priimek in datum rojstva imetnika certifikata.
5.      Na zahtevo preveritelja, oseba predloži veljaven osebni dokument za preverjanje skladnosti osebnih podatkov v dokumentu s tistimi, ki jih prikazuje aplikacija.

Kdo lahko preveri “Green Pass”
–        Javni uslužbenci pri opravljanju svojih nalog.
–        Osebje, ki opravlja nadzor v zabavnih dejavnostih in prostorih odprtih za javnost ter gostinskih obratih, ki so vpisanih v sezname iz člena 3, 8.odstavek zakona 94 z dne 15 .julija 2009.
–        Lastniki nastanitvenih objektov in gostinskih dejavnosti, za dostop do katerih je potrebno posedovanje zelenega certifikata COVID-19, ter pooblaščene osebe.
–        Lastnik ali upravitelj prostorov ali obratov, kjer potekajo dogodki in dejavnosti za katere se zahteva zeleni certifikat COVID-19, ter pooblaščene osebe.
–        Upravitelji struktur, ki zagotavljajo zdravstvene, socialno-zdravstvene in socialnovarstvene storitve, za dostop do katerih se od obiskovalcev zahteva zeleni certifikat COVID-19, ter pooblaščene osebe.

V primeru kršitve je predvidena globa v višini €400,00 do 1000,00€ tako za lastnika/osebje/upravitelja/javnega uslužbenca kot s strani uporabnika. Če bi do kršitve prišlo trikrat v treh različnih dneh, bo dejavnost lahko ostala zaprta od 1 do 10 dni.
Aplikacija VerificaC19 je brezplačna.

Pogoji za organizacijo kulturnih prireditev
V beli in rumeni coni je predhodna rezervacija mest obvezna za prireditve z občinstvom v gledaliških, zabaviščnih in koncertnih dvoranah, kinu, v primeru prireditev z glasbo v živo in v drugih prostorih tudi na odprtem. Obvezno je obenem jamčiti medosebno varnostno razdaljo (vsaj 1 meter), ki velja tako za gledalce, ki ne spadajo v isto gospodinjstvo, kot za osebje; vstop je dovoljen le subjektom, ki razpolagajo z eno izmed zgoraj omenjenih potrdil za Covid-19.

Kaj pa dovoljeno število prisotnih na dogodkih?
– V beli coni, v primeru dogodkov na odprtem nad 5000 ljudi, število mest ne sme presegati 50% števila mest, ki so praviloma autorizirana.
– V beli coni, v primeru dogodkov na zaprtem nad 2500 ljudi, število mest ne sme presegati 25% števila mest, ki so praviloma autorizirana.
– V rumeni coni, število mest ne sme presegati 50% števila mest, ki so praviloma autorizirana; obenem število publike ne sme presegati 2500 enot v primeru prireditev na odprtem in 1000 enot za prireditve na zaprtem. Pravilo velja za vsako posamezno dvorano.

Za izvedbo vseh dejavnosti se je treba držati smernic v veljavi.