Gledališka predstava “Bidovec – Tomažič: tovarištvo” (SSG in SKD Primorec)

V sredo, 16. junija 2021, ob 21. uri, na vrtu Ljudskega doma v Trebčah (oz. v dvorani Ljudskega doma, v primeru slabega vremena).

Slovensko stalno gledališče v sodelovanju s SKD Primorec vabi na ogled predstave Bidovec – Tomažič: tovarištvo, ki bo v sredo, 16. junija 2021, ob 21. uri, na vrtu Ljudskega doma v Trebčah (oz. v dvorani Ljudskega doma, v primeru slabega vremena).

Obvezna je rezervacija: Blagajna SSG – 040 2452616 od ponedeljka do petka, od 10. do 14. ure
Bazoviška gmajna in opensko strelišče sta postala simbola določenega časa, zgodovinskih dejstev in idealov mladih ljudi, ki so verjeli v spremembe tudi v kriznih, skrajno nenaklonjenih časih. Za preobrat so prevzeli tudi odgovornost in so postavili interes skupnosti pred lastnim interesom. Ferdo Bidovec in Pinko Tomažič sta emblematična primera tega političnega in ideološkega zagona. Ob 90-letnici Bazoviških junakov in 80-letnici Openskih juankov sta njuna lika postala snov komorne gledališke predstave, ki jo je ustvarila mlada umetniška ekipa. Zamisel, ki je vodila avtorico in režiserko predstave Patrizio Jurinčič Finžgar, je bila predvsem želja po raziskovanju meje med junakom in človekom. Na tovrstne like prepogosto gledamo kot na spomenike, medtem ko bi jih globlje razumevanje njihove človeške plati spremenilo v vzornike, nositelje temeljnih vrednot, borce za pravičnejši svet, ki bi jih potrebovali tudi danes v spremenjenih, na drugačen način križnih razmerah.
Avtorica besedila je o tem napisala: »To, ali današnjemu času bolje služi zgodba o heroju ali zgodba o človeku, ni povsem jasno. Dejstvo pa je, da je bil človek, preden je postal heroj, zgolj človek. Ki se je temeljito iskal, preizpraševal in v sebi našel smisel, ki mu je nato zvesto, herojsko sledil naravnost v smrt, če je bilo treba.« Z branjem dokumentov in pisem je Patrizia Jurinčič sestavila nekoliko drugačno podobo znamenitih likov, kjer je našla prostor za zgodovinska, a navadno bolj zapostavljena dejstva: na primer, da je Tomažičev najzgodnejši znak upora petje slovenskih ljudskih pesmi, kot tudi, da se je spoštljivo izrazil o duhovniku, ki ga je obiskal tik pred ustrelitvijo, ali da je Tomažiča in Bidovca povezovala ljubezen do planin.
Resnica teh dveh likov je veliko kompleksnejša od kateregakoli površnega branja, katalogiziranja, strumentalizacije. Majda Colja je v tem smislu napisala v knjigi Po domovih kraških vasi so zagorele svečke: »Tudi moja želja je, da bi žrtve cenili predvsem kot samostojne osebnosti, ne pa kot transparente katerekoli politične opcije in da bi današnja mladina iz njihovega žrtvovanja črpala ponos za svoje slovenstvo.«
V vlogah tržaških domoljubov nastopata igralca Primož Forte in Nejc Kravos. Izvirno glasbo je napisal Ilija Ota, videoprojekcije, ki dopolnjujejo dramaturgijo predstave pa je ustvaril Cosimo Miorelli.
režija in scenarij: Patrizia Jurinčič Finžgar
glasba: Ilija Ota
videopainting: Cosimo Miorelli
igrata:
FERDO BIDOVEC – Primož Forte
PINKO TOMAŽIČ – Nejc Kravos
sodelujeta: Odbor za proslavo bazoviških junakov pri NŠK in Odbor VZPI ANPI za proslavo Pinka Tomažiča in tovarišev