Odprtje razstave “24 odtenkov pokrite teržnice”

V četrtek, 29. novembra bo ob 18. uri v prostorih Narodne in študijske knjižnice (ul. San Francesco, 20, 1. nadstropje) odprtje razstave 24 odtenkov pokrite tržnice, ki so jo pripravili mladi, ki opravljajo civilno službo na ZSKD, in sicer Alessio Caselli, Valentina Cibic, Lara Furlan, Matej Kosmač, Gabriel Milic, Maja Mochor, Peter Siares Sturman in Klara Ukmar.
Med temelji civilne službe je namreč tudi usposabljanje po moralnih in državljanskih načelih. Zaradi tega se je torej ZSKD odločila, da za svoje prostovoljce, tako mladoletne kot polnoletne, ki v ustanovi opravljajo civilno službo, pripravi fotodelavnico, ki jo je vodil fotograf Primorskega dnevnika Damjan Balbi (FotoD@mjan). Na prvih srečanjih so spoznavali kaj sploh sestavlja fotografijo in kako ta nastane v fotografskem aparatu – iz tega je nato sledilo spoznavanje strokovnih izrazov, kot so ISO, fokus, ekspozicija itd.
Na zadnjih dveh srečanjih so tudi praktično uporabili svoje znanje. Najprej so se preizkusili na sedežu ZSKD, kjer so, pod vodstvom mentorja, uporabili fotoaparate, predvsem v semiavtomatičnih načinih. Nato pa so se podali v mestno središče in obiskali tržaško pokrito tržnico.
Mladi fotografi nam, torej, predstavljajo lastne občutke, ki so jih tam doživeli in so jih nato prelevili v slike skozi objektive svojih fotoaparatov.
Odprtje razstave bo obogatela glasba, saj bo večer popestril tržaški DJ Peter Siares Sturman, slike pa bo strokovno predstavil sam mentor, fotograf Damjan Balbi.
Razstava bo nato odprta še mesec dni od ponedeljka do petka, od 10. do 18. ure.