Razstave Tržaške Slovenke v Glavni pošti v Trstu

Razstave

Marica Nadlišek Bartol, Zora Perello, Barbara Gruden, Tamara Blažina, Marta Verginella in Tanja Romano so samo nekatera izmed imen Slovenk, ki so se vkovala v tržaško zgodovino. Ženske, ki bodo predstavljene na razstavi Tržaške Slovenke, so se uveljavile na najrazličnejših področjih: od kuharstva do novinarstva, od inženirstva do športa, od zgodovinopisja, literarne zgodovine in književnosti do glasbe, od gledališča pa vse do politike in antifašističnega boja.

Pri Slovenskem klubu so si v sodelovanju z Narodno in študijsko knjižnico in Zvezo slovenskih kulturnih društev zaželeli, da bi širši krog someščanov imel priložnost, da se z razstavo Tržaške Slovenke seznani s temi navdihujočimi osebnostmi. Zato so jo v sklopu meseca slovenske kulture, ki ga že več let prirejajo s Skupino-Gruppo 85, odločili postaviti na nekonvencionalno, a zanimivo lokacijo – v atrij glavne tržaške pošte. Odprtje razstave bo danes, v ponedeljek, 5. februarja 2018, ob 17.30 na glavni pošti v Trstu (Trg Vittorio Veneto 1). Na voljo bodo tudi priložnostni žig in dvojezične razglednice!

Razstavo Tržaške Slovenke sta Narodna in študijska knjižnica in Zveza slovenskih kulturnih društev pripravili ob 70-letnici ustanovitve knjižnice in 120-letnici začetka izhajanja Slovenke, prve slovenske ženske revije. Duša te revije in njena prva urednica je bila Marica Nadlišek, ena izmed protagonistk razstave, ki bo na ogled do 28. februarja. Z razstavo so želeli opozoriti na nekatere izmed žensk, ki so vsaka na svoj način poskušale izboljšati okolje, v katerem so živele ali pa še živijo, in so pripomogle k prepoznavnosti svoje skupnosti na Tržaškem in tudi širše. Fotografijam in življenjepisom v slovenščini in italijanščini je dodana tudi kratka misel, značilna za njihovo poklicno ali osebno življenje.

Vabilo NSK